Beste robotstofzuiger Top 5

Beste robotstofzuiger - Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XSBeste robotstofzuiger Top 5 | Ben je op zoek naar de beste robotstofzuiger? Maar wanneer is een robotstofzuiger nu eigenlijk de beste? Is dat wel objectief te bepalen? Natuurlijk zijn er een aantal factoren die je kunt meten en die je kunt meewegen in je oordeel. Zoals: welke stofzuiger zuigt het meeste stof op in zo kort mogelijke tijd. Het nadeel is echter, dat deze statistieken vaak onder laboratoriumomstandigheden tot stand komen. Zowel de statistieken die geclaimd worden door de fabrikant, als die je in consumententests ziet. Daarom kijken we hier naar de robotstofzuigers die het goed doen in de markt, ofwel de best verkochte robotstofzuigers.

De beste robotstofzuiger voor jou

Welke robotstofzuiger voor jou het beste is, is een persoonlijke keuze. Dat hoeft niet per se altijd de stofzuiger te zijn die objectief het beste presteert op een bepaald vlak. Naast de schoonmaakprestaties zijn er namelijk nog zeer veel factoren waar je op kunt letten: gebruiksgemak, extra opties, accucapaciteit, luchtfilter, meegeleverde accessoires, geluidsniveau en ga zo maar door. Er is dus genoeg te vergelijken als je gaat kijken naar de aanschaf van een robotstofzuiger. Voordat we naar de Top 5 beste robotstofzuigers kijken, zetten we eerst de verschillende factoren op een rijtje waar automatische stofzuigers op kunnen scoren.

Navigatie

Maakt het uit hoe de draadloze stofzuiger zijn weg vindt? Zeker! In principe gaat het natuurlijk om het resultaat, maar hoe sneller een robotstofzuiger de weg kan vinden, hoe beter, want dan is hij sneller klaar. Bovendien kan hij meer oppervlakte reinigen als hij niet steeds stukken herhaalt. Een goede robotstofzuiger met uitgebreide sensoren en omgevingsscans zal dus meer en sneller schoonmaken, zeker als er een slimme boordcomputer in zit om de route optimaal te berekenen. Veel gebruikte technieken zijn infraroodsensoren, ultrasone sensoren, lasers en plafondcamera’s.

Objectdetectie en botsingen

Omgevingssensoren maken vaak al deel uit van de navigatie, maar objectdetectie is toch een aparte vermelding waard. Goedkope robotstofzuigers hebben vaak alleen botsdetectie, en rijden dus overal tegenaan. De betere modellen kunnen ook afstand detecteren en zullen tijdig afremmen of uitwijken indien mogelijk. Zo voorkom je dat je robot stofzuiger kwetsbare objecten omrijdt. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld ultrasone sensoren, om ook doorzichtige obstakels (zoals een glazen deur) op tijd te ‘zien.’ Soms is er een speciale modus beschikbaar om extra voorzichtig te zijn bij objecten.

Schoonmaakprestaties

De schoonmaakprestaties komen voor een belangrijk deel door de zuigkracht, maar dat zegt niet alles. Verkijk je dus niet op de zuigkracht uitgedrukt als een getal in Pa. Het kan ook heel goed helpen als er speciale, efficiënte borstels op de robotstofzuiger zitten. En de zuigkracht kan nog zo hoog zijn, als er geen goede zijborstels aanwezig zijn om vuil uit de hoeken te halen, of ze kunnen er door een gebrekkig ontwerp niet bij, dan blijven de hoeken toch vies. De prestaties van de stofzuiger robots in onderstaande Top 5 zijn allemaal goed tot zeer goed.

Filtering en stofallergie

Een stofzuiger zuigt lucht aan met stof erin en blaast schone lucht terug. Dat is bij een stofzuigrobot niet anders. De lucht in een stofzuiger wordt gefilterd door speciaal materiaal, dat speciaal is ontworpen om de fijnste stofdeeltjes en allergenen tegen te houden. De modellen in de Top 5 beste robotstofzuigers zijn allemaal voorzien van een luchtfilter van hoge kwaliteit. Vaak voldoen deze aan een EPA- of HEPA-norm, speciale industriestandaarden voor luchtfilters. Daardoor zijn ze geschikt voor mensen met een stofallergie.

Toepassing

Hoe goed een robotstofzuiger is, hangt ook af van hoe je hem in wilt zetten. Als je alleen maar gladde vloeren hebt, zal een model met microvezeldoek als droge dweil het vaak beter doen. Maar op een tapijt helpen speciale borstels en een turbomodus weer meer. Speciale vermelding verdienen ook dierenharen. Als je een huisdier hebt, is het extra belangrijk dat de schoonmaakrobot de dierenharen altijd goed kan opzuigen. De robot stofzuigers die je in de Top 5 vindt, zijn allemaal geschikt voor laagpolig tapijt, gladde vloeren en dierenharen.

Bediening

De een wil juist zo min mogelijk hoeven doen aan het bedienen van een robotstofzuiger. Een ander raakt weer niet uitgekeken op alle extra instellingen en menu’s in een bijbehorende app. Maar ook als de startknop voor jou al genoeg is, kun je gaandeweg in de gaten krijgen dat een weekschema programmeren toch ook wel erg handig is. En als je bent uitgekeken op alle uitgebreide statistieken, is het soms ook fijn de smartphone aan de kant te leggen en je robotstofzuiger met de afstandsbediening te besturen. Er zijn genoeg opties aan bedieningsgemak om precies te doen wat jij wilt met de huishoudrobot. Niets meer en niets minder.

Opladen en accu

Een robotstofzuiger met docking station is verreweg het handigst. Er zijn ook toestellen die je met de hand moet opladen. Die moet je dus zelf zien te vinden na het stofzuigen. Als er een docking station is, rijdt de robotstofzuiger daar zelf heen om zich op te laden. De snoerloze stofzuigers in de beste robotstofzuiger Top 5 hebben allemaal een docking station en laden zichzelf op als de batterij bijna leeg is. Sommige kunnen onthouden waar ze waren met schoonmaken en verder gaan als de accu weer vol is. Anderen moeten opnieuw beginnen na het opladen.

Onderhoud en accessoires

De onderhoudsvrije robotstofzuiger bestaat niet. Ook de beste robotstofzuigers die je in de Top 5 hieronder vindt, ontkomen niet aan het regelmatig legen van de stofbak, het reinigen van de borstels en het schoonmaken van de filters. Wat wel een verschil is, is dat sommige modellen erg compleet geleverd worden met reserveborstels en filters, en/of een hulpstuk om het schoonmaken van de borstels te vergemakkelijken. Daarom vermelden we bij ieder model in de beste robotstofzuiger Top 5 of er accessoires voor het onderhoud worden meegeleverd, en zo ja, welke en hoe veel.

De beste robotstofzuiger Top 5

Onderstaande beste robotstofzuiger Top 5 is een overzicht van de robotstofzuigers die het beste verkopen door een combinatie van goede prestaties, veel mogelijkheden en gebruiksgemak en de kwaliteit ofwel prijs/kwaliteitverhouding. Al deze factoren samen bepalen hoe goed een robot stofzuiger is en hoe goed hij past voor iedereen. Een Top 5 geeft een goed idee van wat de gemiddelde consument de beste robotstofzuiger vindt. Het kan dienen als inspiratie voor je, zodat je zelf ook de perfecte robotstofzuiger voor jouw wensen kunt vinden.

Beste robotstofzuiger | 1 | Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS

Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS robotstofzuigerDeze robotstofzuiger van Blaupunkt doet het werk van twee: naast het stofzuigen van je vloer, is hij ook geschikt om deze nat of droog te dweilen. Hij heeft een waterreservoir waar je een sopje in kunt doen voor de reiniging van je gladde vloeren. Voor tapijt heeft hij ook een oplossing: ronddraaiende borstels in plaats van de normale zuigmond. Om het geheel compleet te maken, komt de Bluebot XSmart VCBB1XS met een speciale app om hem te bedienen. En dat alles nog voor een voordelige prijs.

Afwerking en mogelijkheden

De Bluebot XSmart VCBB1XS van Blaupunkt is rond, maar heeft speciale zijborstels om stof en vuil uit de hoeken te kunnen verwijderen. Alleen als je hem als dweil gebruikt, zal die niet helemaal goed in de hoeken komen. Maar de dweilfunctie is verder een buitengewoon nuttige toevoeging, zeker voor het prijspunt waar deze robot stofzuiger zich bevindt. Daarnaast kan hij ook nog tapijt reinigen, is geschikt voor dierenharen en heeft alle handige functies die je maar zou willen: het is zeker de meest complete robotstofzuiger die er in deze prijsklasse te vinden is.

Bediening en gebruik

De Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS heeft een fraai blauw display bovenop met een aantal duidelijke, verlichte knoppen om hem te starten, stoppen en enkele functies te gebruiken, waaronder een programma instellen. Dit, en meer, kan uiteraard ook met de app. Je zou bijna verwachten dat je de Blaupunkt Bluebot dan ook met Bluetooth bedient, maar dat gebeurt toch via wifi. Jammer van de naam, maar wel veel handiger, want zo kan je hem gewoon overal bedienen: ook vanaf je werk of op vakantie zet je hem aan het werk.

Levering en accessoires

Wat vind je allemaal in de doos? Blaupunkt levert de Bluebot XSmart VCBB1XS stofzuigrobot zó compleet, dat veel andere, duurdere modellen er jaloers op kunnen zijn. Je krijgt er extra zijborstels, een extra filter, een dweilmodule compleet met microvezel doek bij, een afstandsbediening en een magneetstrip voor gebiedsafbakening. En dat alles natuurlijk bovenop de standaardaccessoires: docking station, HEPA-filter, twee zuigmonden (een met borstel en een gewone) en stofbak. Dat je er lang mee vooruit kunt, is dus een understatement. Mocht het toch nodig zijn, kun je de accessoires ook los verkrijgen.

Belangrijkste kenmerken van de Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, Gyro mapping
 • Gebiedsafbakening: magneetstrip
 • Geluidsniveau: 60 dB
 • Oplaadtijd: 3 uur
 • Oppervlakte: 150 m2

Beste robotstofzuiger | 2 | Eufy Robovac 11

Eufy Robovac 11 robotstofzuigerDe Eufy Robovac 11 is misschien wel het beste budgetmodel robotstofzuiger, of anders een heel goede middenklasser. Hij ruimt iedere hoek moeiteloos op door de lange zijborstels. En hij komt met gemak onder meubels waar jij veel meer moeite voor moet doen: hij is namelijk maar 7.8 cm hoog. Hij klimt over kleedjes en drempels en dankzij afgrondsensoren valt hij niet van de trap, zodat hij overal zelf kan komen. Voor de bediening zit er zelfs een handige afstandsbediening bij en je kunt er een starttimer op instellen. Wat wil je nog meer?

Afwerking en mogelijkheden

De Eufy Robovac 11 automatische stofzuiger rijdt volgens een semi-willekeurig patroon de kamer rond. Als hij tegen een hindernis aan botst waar hij niet overheen kan, zoals een muur of tafelpoot, verandert hij van richting. Na zo een tijdje de kamer doorgedwaald te zijn, kan hij het ook systematischer aanpakken. Hij heeft namelijk ook de optie om langs de muren, of via een spiraal naar buiten toe te bewegen. Zo bereik je toch een voldoende resultaat, ondanks dat hij niet systematisch navigeert.

Gebruik en bediening

De makkelijkste manier om de Eufy Robovac 11 te bedienen, is met de bijgeleverde afstandsbediening. Hier zit ook een handig display op, zodat je meteen ziet wat je aan het doen bent. Zo kun je bijvoorbeeld de draadloze stofzuiger programmeren om op een bepaalde dag, op een bepaald tijdstip te gaan schoonmaken. Handig, want dan hoef je niet thuis te blijven voor de schoonmaak. Voor de rest kan de Eufy Robovac 11 zich prima zelf redden. Bedenk wel dat hij navigeert met zijn botssensor: haal kwetsbare voorwerpen dus liever uit zijn pad.

Levering en accessoires

Voor alle gemak vind je niet alleen de schoonmaakrobot in de doos, maar ook een laadstation en afstandsbediening. Voor het periodieke onderhoud van de onderdelen zit er een speciaal schoonmaakgereedschap bij. Hiermee krijg je de borstels stof- en harenvrij. Verder krijg je een set zijborstels én reserveset bij, zodat je er lang mee vooruit kunt. Na verloop van tijd krijg je de borstels namelijk niet goed meer schoon, en moet je ze wel vervangen. Niet alleen maak je zo beter schoon, maar verleng je ook de levensduur van je stofzuigrobot.

Belangrijkste kenmerken van de Eufy Robovac 11

 • Navigatie- en mapmethode: willekeurig, botssensor
 • Gebiedsafbakening: geen
 • Geluidsniveau: 65 dB
 • Oplaadtijd: 5-6 uur
 • Oppervlakte: 120 m2

Beste robotstofzuiger | 3 | iRobot Roomba 671

iRobot Roomba 671 robotstofzuigerRoomba is zo goed als synoniem met robotstofzuiger, zoals Walkman dat is voor draagbare muziekspeler. Het is dan ook geen wonder dat er in de Top 5 best verkochte robotstofzuigers maar liefst drie Roomba’s voorkomen. De iRobot Roomba 671 is een exemplaar uit de toegankelijke 600-serie van iRobot. Hiermee combineer je de fantastische schoonmaakeigenschappen van een Roomba met het gemak van wifi en bediening via de iRobot HOME app. De Roomba 671 gebruikt stevige, dubbele borstels om vuil, stof en dierenharen op te vegen van gladde vloeren en laagpolig tapijt. Met de app stel je schoonmaakschema’s in, zet je de robot aan en uit, en nog veel meer.

Afwerking en mogelijkheden

Er is een reden dat iRobot marktleider is op het gebied van robotstofzuigers. De Amerikaanse fabrikant heeft al decennialang ervaring met robotica en brengt al sinds 2002 de succesvolle Roomba op de markt. Geen wonder dus dat de voordelig geprijsde en handige Roomba 671 zo populair is. De reiniging met de borstels is adequaat en kan ook huisdierenharen aan. Maar ook broodkruimels, chips en cornflakes veegt hij als een kruimeldief op. En je kunt hem volautomatisch instellen om het hele huis periodiek schoon te maken.

Gebruik en bediening

De Roomba dateert al terug tot een tijd voor apps, maar de iRobot HOME app laat zien dat iRobot heel goed met de tijd meegaat. Hiermee heb je toegang tot een wereld aan handige extraatjes en functies. Met een paar swipes heb je al een wekelijks schoonmaakschema ingesteld en na afloop kijk je het resultaat terug als overzichtelijke statistieken en een plattegrond. Maar ook zonder app is de Roomba 671 prima te gebruiken. De basisfuncties, zoals starten en stoppen, bedien je met de knoppen bovenop. Deze kun je ook voor spot clean gebruiken als je de Roomba op de gewenste plek neerzet.

Levering en accessoires

In de 600-serie kun je rekenen op een redelijk basic uitvoering en de doos van de iRobot Roomba 671 loopt dan ook niet over van extra accessoires. Het grootste pluspunt is immers de koppeling via wifi met de iRobot HOME app. De stofzuiger robot wordt dus alleen met de basisbenodigdheden geleverd: laadstation, borstels en een filter. Genoeg om er dus meteen mee aan de slag te kunnen, maar voor het vervangen van onderdelen moet je deze los nabestellen.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba 671

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
 • Gebiedsafbakening: virtuele muur
 • Geluidsniveau: 58 dB
 • Oplaadtijd: 2 uur
 • Oppervlakte: 70 m2

Beste robotstofzuiger | 4 | iRobot Roomba 960

iRobot Roomba 960 robotstofzuigerEen opvallende plek in de Top 5 van beste robotstofzuigers neemt de Roomba 960 in. De kwaliteit is zonder meer van zeer hoog niveau, maar het prijspunt is daar dan ook naar. Het pleit dus helemaal voor deze topper van iRobot dat ondanks de relatief hoge aanschafprijs, het ook een van de best verkochte robotstofzuigers in Nederland is. Zo goed is hij gewoon. Als onderdeel van de toplijn Roomba’s, de 900-serie, heeft de 960 een zeer hoge schoonmaakkwaliteit, veel mogelijkheden en het gemak van bedienen met de iRobot HOME app.

Afwerking en mogelijkheden

De Roomba’s in de 800- en 900-serie zijn voorzien van borstels met een rubberen loopvlak. Deze kunnen beter vuil, stof en dierenharen opvegen, met minder onderhoud. Haren en vuil hechten minder goed en er zijn geen borstelharen die kunnen rafelen of buigen. Een pluspunt speciaal van de Roomba’s uit de 900-serie is dat ze, in tegenstelling tot de 600- en 800-serie, in staat zijn om in meerdere stages te reinigen. Daarvoor laadt de Roomba robotstofzuiger de accu op als deze bijna leeg is, en gaat verder wanneer de accu weer vol is. Hiermee kun je hem op grote oppervlakten en meerdere verdiepingen inzetten.

Gebruik en bediening

Alle Roomba robotstofzuigers, van de eenvoudigste basismodellen tot de uitgebreide Roomba 960, kun je eenvoudig met een aantal knoppen bovenop bedienen. Het zijn immers zeer autonome schoonmaakrobots en je hoeft ze niet bij te sturen (maar het kan wel, als je wilt). Hij herkent zelf de ruimtes waar hij schoon moet maken en je kunt hem daar uitgebreid voor instellen. Met de iRobot HOME app kun je een uitgebreid weekschema instellen voor de Roomba 960 en hij voert dit dan op de aangegeven tijdstippen uit.

Levering en accessoires

De Roomba 960 robot stofzuiger rechtvaardigt zijn relatief hoge aanschafprijs met een hoge kwaliteit en veel opties. Maar iRobot bezuinigt ook niet op de meegeleverde accessoires. Je krijgt gewoon een extra filter en een extra zijborstel meegeleverd. Nog een handigheidje: met de virtuele muur, die je ook in de doos vindt, baken je snel en zonder gedoe een kamer of gebiedje af waar de robot niet mag komen. De virtuele muur projecteert een onzichtbare lijn die de draadloze stofzuiger detecteert, zodat hij weet dat hij er niet voorbij mag.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba 960

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
 • Gebiedsafbakening: virtuele muur (1 meegeleverd)
 • Geluidsniveau: 58 dB
 • Oplaadtijd: 3 uur
 • Oppervlakte: 120 m2

Beste robotstofzuiger | 5 | iRobot Roomba 680

iRobot Roomba 680 robotstofzuigerHekkensluiter in de beste robotstofzuiger Top 5 is wederom een Roomba. De 600-serie is de meest toegankelijke en betaalbare serie van iRobot, maar de Roomba 680 zit daar aan de bovenkant. Je hebt, in tegenstelling tot de Roomba 671 en 960, niet de mogelijkheid om dit model met de iRobot HOME app te bedienen, maar Roomba’s bestonden al voordat apps voet aan de grond kregen. Hij is dan ook prima zonder te gebruiken. Dat deze fijne en handige Roomba stofzuiger robot een succes is, blijkt wel uit het feit dat het ook een van de best verkochte modellen is.

Afwerking en mogelijkheden

De borstels van de Roomba 680 draaien tegen elkaar in, om al het vuil dat de zijborstel voor ze klaarlegt, naar binnen te vegen. Daar zuigt een krachtige motor het verder op. De zijborstel maakt dat deze Roomba ook goed in hoekjes en langs de rand van de muur kan schoonmaken. De Roomba 680 heeft handige extra functies aan boord, om hem vooruit te programmeren. Je kunt voor zeven dagen een vast tijdstip instellen om schoon te maken: handig voor een wekelijks schema dus.

Gebruik en bediening

Meer dan de knoppen bovenop de iRobot Roomba 680 heb je eigenlijk niet nodig om hem te bedienen. Hiermee start of stop je hem. Ergens gekruimeld? Zet de schoonmaakrobot met de hand, als een kruimeldief, op de gewenste plek en druk op spot clean. Met de kalenderknop en D/H/M knoppen kun je een tijdsschema programmeren om schoon te maken op bepaalde tijdstippen. Je hebt er verder geen omkijken naar, want hij keert altijd zelf terug naar het basisstation.

Levering en accessoires

De Roomba 680 komt met een extra filter, voor een langere gebruiksduur. Er zit ook een heel handig accessoire bij, die ook los te verkrijgen zijn: een virtuele muur. Deze heeft twee modi. In de ene stand projecteert het apparaatje, dat op de bijgeleverde batterijen loopt, een onzichtbare lijn waar de stofzuigrobot niet overheen mag. In de “halo” modus projecteert hij een (halve) cirkel om zichzelf heen. Hier moet de Roomba ook wegblijven. Heel handig om bijvoorbeeld de voederbak van hond of kat te beschermen tegen de automatische stofzuiger.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba 680

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensors
 • Gebiedsafbakening: virtuele muur (1 meegeleverd)
 • Geluidsniveau: 58 dB
 • Oplaadtijd: 3 uur
 • Oppervlakte: 70 m2

Bekijk de actuele aanbiedingen bij onderstaande webshops