De belangrijke eigenschappen van een steelstofzuiger

De belangrijke eigenschappen van een steelstofzuiger

Als je een draadloze steelstofzuiger aan gaat schaffen, is het goed om te weten wat deze allemaal kan en welke eigenschappen deze bezit. Afhankelijk van de eigenschappen kun je namelijk een goede keuze maken. De keuze maken op basis van de eigenschappen is belangrijk, omdat je dan een apparaat in huis haalt, welke ook geheel aan jouw wensen en eisen voldoet. Op deze manier krijg je geen spijt van jouw aankoop en kun je er jarenlang profijt van hebben met het juiste onderhoud.

De zuigkracht

Verschillende steelstofzuiger merken en modellen brengen ook een andere zuigkracht met zich mee. Mede door de zuigkracht wordt bepaald voor welke ondergrond de steelstofzuiger geschikt is. Zo is er voor harde vloeren minder kracht nodig dan voor tapijt. Bij tapijten en andere zachte vloeren plakt het vuil namelijk vaak vast aan de grond, waardoor er meer kracht nodig is om dit weg te krijgen. Ook de vormgeving van de mondstukken kan hiermee te maken hebben. Een breder mondstuk laat meer luchtstroom in de luchtbuis komen, waardoor het vuil harder wordt aangetrokken. Bij een groot zuigoppervlak heb je ook de mogelijkheid om bij de plinten te zuigen.

De filter

Eigenschappen van een steelstofzuiger - Domo DO214SVEen snoerloze steelstofzuiger kan verschillende filters bevatten. Afhankelijk van de filter kan het ervoor zorgen dat jouw stofzuiger meer stof vasthoudt, waardoor deze ook beter is voor mensen met allergieën. Iedere steelstofzuiger heeft er een filter in zitten, welke eens in de zoveel tijd goed schoongemaakt moet worden. Echter is er ook een motorfilter, welke ervoor zorgt dat het stof jouw motor niet kan beschadigen. Daarnaast zijn er modellen met een uitblaasfilter te vinden. De uitblaasfilter filtert de lucht voordat deze de stofzuiger weer verlaat. Deze uitblaasfilter is van belang als er mensen met allergieën in huis zijn.

De uitblaasfilter kan van verschillende kwaliteiten gemaakt zijn. Als je er echt een wilt hebben voor allergieën en dierenharen, dan is de HEPA-filter het beste. Deze filter doet niet alleen het grove pluis vasthouden, maar kan zelfs de kleinste stofdeeltjes opvangen. De lucht gaat hierbij door een fijn raster, waardoor de lucht goed gefilterd wordt. Hoe hoger het getal van de HEPA-filter, hoe fijner het filter is. Voor mensen met allergieën is daarom HEPA-14 de beste oplossing, zodat de lucht volledig schoon is en de stofdeeltjes in de accu steelstofzuiger blijven hangen.

Het geluid van de steelstofzuiger

Voor veel mensen kan het geluid van de steelstofzuiger hinderlijk zijn. Vooral wanneer je de draadloze steelstofzuiger als vervanger van jouw gewone stofzuiger neemt, moet je goed opletten hoeveel decibel er in de specificaties vermeld staat. In alle gevallen is dit vele malen hoger dan bij een normale stofzuiger. Als je een langere tijd aan het schoonmaken zijn, kan het geluid hinderlijk zijn. Zo zijn er stofzuigers die wel tot 85 dB gaan. Als extra naast jouw gewone stofzuiger maakt dit niet veel uit, omdat je er dan niet ruim 30 minuten bij staat. Het is echter persoonlijk of je dit echt het meest hinderlijke vindt aan een steelstofzuiger of dat je er genoegen mee neemt. Meer weten over steelstofzuigers? Kijk dan eens bij onze steelstofzuiger FAQ.