Dweilen met een robotstofzuiger

Dweilen met een robotstofzuiger?Dweilen met een robotstofzuiger | Het onderhoud van een gladde vloer vraagt om af en toe een natte reiniging, of om er op z’n minst af en toe met een (microvezel) droge doek overheen te gaan. Wist je dat sommige robotstofzuigers je ook dit klusje uit handen kunnen nemen? Dit maakt het onderhoud van je vloer zeker grondiger en makkelijker, maar er kleven ook een paar kleine bezwaren aan. Lees hier wat je het beste kunt doen en welke robotstofzuigers allemaal geschikt zijn om mee te dweilen.

Droog dweilen met een robotstofzuiger

De meest voorkomende manier van dweilen door een robotstofzuiger, is droog dweilen met een microvezeldoek. Daar hoeft de schoonmaakrobot geen speciaal waterreservoir voor ingebouwd te hebben. En dweilen met een robotstofzuiger heeft wel degelijk zin: een doek van microvezel neemt nog meer en fijner stof en vuil van de vloer dan de zuigmond. Vieze, plakkerige en natte plekken, zoals geknoeide koffie, krijg je er natuurlijk niet mee weg. Het doek is meestal gemakkelijk aan te brengen en weg te halen (voor gebruik op tapijt) door bevestiging op een speciale plaat.

Robotstofzuigers voor nat reinigen

Echt goed reinigen bereik je door nat te dweilen, het liefst met een sopje. Een aantal modellen robot stofzuigers hebben hiervoor speciaal niet alleen een dweildoek, maar ook een waterreservoir. Ze zorgen dus nog beter voor je gladde vloer. Prima voor normaal onderhoud, maar door hun dubbelfunctie blinken ze niet uit als dweilrobot en ze gaan maar eenmaal over echt vieze plekken heen. Handmatig schrobben wordt dus nog niet overbodig.

Speciale dweilrobots

Er zijn ook speciale dweilrobots verkrijgbaar voor in huis, die je vloer echt goed aanpakken. Nadeel: het aanbod is voorlopig nog zeer beperkt. iRobot is een van de fabrikanten die dweilrobot modellen op de markt brengt onder de naam Braava. Deze presteren goed en zijn een mooie aanvulling op je Roomba. Daarnaast bedien je ze met de app allebei naast elkaar. Maar helaas heb je dan wel twee apparaten nodig in je huis, die dus ook twee laadstations nodig hebben.

Conclusie: dweilen met de kraan open?

Het lijkt erop dat stofzuigrobots met dweilfunctie de dweil nog lang niet uit huis verbannen. Terwijl de traditionele stofzuiger zich zorgen moet maken, komen, door het geringe aanbod aan echte dweilrobots en de redelijke prestaties van stofzuigrobots met dweilfunctie, natte reinigingsmiddelen nog niet in het gedrang. Als je echter toch een robotstofzuiger hebt, zorgt de microvezeldoek echter wel voor een merkbaar mooiere vloer. Het is dus zeker een nuttige aanvulling.