Gebied afbakenen voor een robotstofzuiger

Gebied afbakenen voor een robotstofzuiger?Verboden voor robots: gebied afbakenen voor een robotstofzuiger | Een stapel kleren op de vloer in de slaapkamer, de bak met drinkwater voor je hond, de speelhoek met kleine legosteentjes. Er zijn genoeg plekken denkbaar waar je liever geen robotstofzuiger hebt rondrijden en je wilt niet dat het apparaat door het huis gaat dwalen. Dan zijn er een aantal oplossingen denkbaar om te voorkomen dat de robot daar per ongeluk toch rond gaat rijden. We bespreken hier de gemakkelijkste manieren om “verboden voor robotstofzuiger” zones in je huis in te richten.

Gebruik fysieke obstakels

Het klinkt misschien een beetje suf, maar soms werkt het dichtdoen van de deur nog het beste. Zeker als je een robotstofzuiger hebt zonder uitgebreid plattegrondbeheer, rijdt deze gewoon een ruimte rond tot hij overal is geweest waar hij kan komen. Dit werkt in principe voor iedere automatische stofzuiger robot, maar is niet altijd het handigst. Als je op deze manier een gebied afbakent voor de schoonmaakrobot, is het overigens wel een idee om een pad naar het docking station vrij te laten.

Plaats een virtuele muur

Soms wil je de robot stofzuiger ergens weren, maar zelf ongehinderd toegang hebben. Dan is een dichte deur of strategisch geplaatst obstakel niet echt een optie. Sommige robotstofzuigers luisteren echter naar een zogenaamde virtuele muur. Dit is een handig apparaatje die een onzichtbare lijn projecteert. De stofzuigrobot ziet deze lijn en weet, dat hij er niet overheen mag. Jij kunt er echter natuurlijk zonder problemen overheen stappen. Het nadeel is dat je alleen rechte lijnen kunt trekken om een gebied af te bakenen.

Zet een ‘vuurtoren’ neer

Een zogenaamde vuurtoren (light house) werkt anders: daarmee blokkeer je tijdelijk de toegang van de ene ruimte naar de andere. Pas als de ene ruimte helemaal klaar is, geeft de vuurtoren het signaal dat de robot stofzuiger verder mag. Het voordeel is dat je draadloze stofzuiger robot niet door het hele huis zwerft. De light houses van Roomba beschikken ook over een ingebouwde virtuele muur, voor afbakening.

Stel lijnen in met een app

Een mooie en elegante manier om de robotstofzuiger de toegang te ontzeggen tot bepaalde kamers of ruimtes is als dat in de app kan. De app van Neato is hier bijvoorbeeld erg geschikt voor: in een duidelijke en scherpe plattegrond kun je “No Go” lijnen tekenen voor je toestel. Het grote voordeel van het gebruiken van een app is dat je geen fysieke apparaten in je huis hoeft te plaatsen voor afbakening. Maar let op, niet iedere robotstofzuiger is hier echter voor geschikt.