Heeft een robotstofzuiger onderhoud nodig? | Een robotstofzuiger koop je juist omdat je zo min mogelijk tijd kwijt wilt zijn aan het onderhoud van je vloer. Maar als zo’n apparaat zelf veel onderhoud nodig heeft, schiet je daar natuurlijk per saldo ook niet veel mee op. Gelukkig valt de hoeveelheid onderhoud die je kwijt bent aan een stofzuigrobot wel mee. Maar voor een goede werking is het toch belangrijk dat je een aantal onderhoudstaakjes regelmatig uitvoert. Hier geven we een indicatie van welke taakjes er kunnen zijn en hoe vaak je dit robotstofzuiger onderhoud ongeveer moet uitvoeren.
Heel regelmatig: stofbak legen
Hoe groter het stofbakje, hoe minder vaak dit hoeft. Maar een robot stofzuiger is veel kleiner dan een gewone stofzuiger, en er is veel minder ruimte voor stof en vuil. En een vol bakje betekent, net als een volle stofzuigerzak, geen of minder zuigkracht. Sommige modellen hebben een indicator, zodat je weet wanneer je het bakje moet legen. Anders moet je het zelf bijhouden. Af en toe kan het ook goed zijn het stofbakje met water en sop te reinigen, als het plakkerig wordt van vuil.
Regelmatig: borstels en luchtfilter schoonmaken
De borstels van robotstofzuigers vangen vuildeeltjes en haren die blijven zitten. Na verloop van tijd draaien de haren zich vast om de as en blokkeren de borstels. Af en toe de robotstofzuiger schoonmaken met een oude kam, een oude tandenborstel of een speciaal schoonmaakhulpstuk, en vastzittende haartjes losknippen of peuteren is dan het devies. Het luchtfilter moet je uitkloppen of uitzuigen met een “echte” stofzuiger. Sommige luchtfilters zijn uitwasbaar: controleer de handleiding.
Af en toe: sensoren reinigen
Hier moeten we wel opmerken dat de sensoren aan de onderkant, zoals de afgrondsensoren, mogelijk wat vaker onderhoud nodig hebben, want deze worden eerder vies. Het probleem met vieze sensoren is dat ze niet goed meer werken en daardoor de automatische stofzuiger robot ook niet. Vandaar is het belangrijk om op tijd stof en vuil te verwijderen van sensoren, camera’s en lasers. Pas wel op met sop en water, want die kunnen een sensor onherstelbaar beschadigen. Gebruik liever een droge, fijne doek, een wattenstaafje of wat perslucht.
Heel af en toe: borstels en luchtfilter vervangen
Alleen schoonmaken is niet genoeg. Van borstels gaan de borstelharen krom staan en slijten. Daarnaast zal ook het materiaal van een luchtfilter verslijten en dit filter raakt onherroepelijk vervuild, hoe goed je het ook schoonmaakt. Voor een luchtfilter moet je zeker niet langer wachten dan een jaar om het te vervangen. Borstels hangt af van het gebruik: let goed op de aanwijzingen van de fabrikant.