Help, mijn stofzuigrobot verdwaalt!

Help, mijn stofzuigrobot verdwaalt!Help, mijn stofzuigrobot verdwaalt! | Een stofzuigrobot is een fijn huishoudhulpje, waarmee je je huis zonder veel inspanning lekker schoon houdt. Maar soms raakt de arme stakker de weg kwijt, botst veel meer dan eerder, draait nodeloos rondjes of erger nog, valt zelfs van de trap af. Is hij dan stuk en moet je hem laten repareren of zelfs weggooien? Lang niet altijd. Met een paar simpele ingrepen kun je hem meestal makkelijk weer de weg wijzen. Lees hieronder hoe je ervoor kunt zorgen dat de machine optimaal blijft presteren, keer op keer.

De sensoren zijn vies

Een robotstofzuiger kan ook maar zo goed navigeren als zijn sensoren het toelaten. En wanneer doen de sensoren het niet goed meer? Als er vuil opkomt. Een laser of infraroodscanner wordt gehinderd door vlekjes op de lens, maar ook het signaal van bijvoorbeeld een ultrasone scanner wordt gehinderd door vastzittend vuil. Met schoonmaken los je dit eenvoudig op. Pas wel op. Sensoren kunnen gevoelig zijn voor water en sop en hierdoor beschadigen. Maak ze liever schoon met perslucht, een wattenstaafje of droge doek.

Hij kan ’s nachts de weg niet vinden

Door het gebruik van optische sensoren is een stofzuigrobot ook gevoelig voor lichte en donkere omstandigheden. Hij kan simpelweg niet goed zien in het donker. Dat is lastig als je graag ’s nachts wilt stofzuigen, of in een kamer met weinig licht. De oplossing is specifiek een model aanschaffen dat ook met weinig licht goed werkt, maar je hoeft niet meteen je oude model in te ruilen of alle lichten ’s nachts aan te laten. Een open gordijn voor wat extra licht of een enkel lampje kan al genoeg zijn.

Waar is het basisstation?

Soms is het rondrijden door de kamer geen probleem, licht of donker, maar stagneert de robotstofzuiger vaak als hij het docking station terug moet vinden. Meestal komt dat door de opstelling van het docking station. Zorg dat er genoeg vrije ruimte omheen is, minstens zo veel als de fabrikant voorschrijft. Soms kan de stofzuigrobot gewoon de weg terug niet vinden omdat hij een keer niet is gestart vanaf het basisstation. Dat los je vanzelf op door hem terug te zetten.

Verdwaald onder de kast

Een ander probleem is vast komen te zitten onder kasten. Om te voorkomen dat hij klem komt te zitten, rijdt de automatische stofzuiger zichzelf achteruit, maar het kan ook gebeuren dat hij het opgeeft omdat het te donker is. Probeer dan wat licht onder de kast te creëren. Als dat niet gaat, kun je hem misschien beter de toegang onder de kast ontzeggen met een strip, virtuele muur of fysieke barrière.