Het onderhoud van een steelstofzuiger

Het onderhoud van een steelstofzuiger

Als je een snoerloze steelstofzuiger aangeschaft hebt, is het van belang dat deze het ook altijd naar behoren blijft doen. De lange levensduur kan alleen in stand worden gehouden als er goed onderhoud aan wordt gepleegd. Als je dit doet, zal de zuigkracht niet afnemen en kun je ook altijd gebruik blijven maken van dit handige apparaat. Maar hoe kun je de steelstofzuiger het beste onderhouden en welke hulpmiddelen zijn hiervoor nodig? Onderstaande informatie helpt jou om alles uit jouw steelstofzuiger te halen.

De filters schoonmaken

Onderhoud van een steelstofzuiger - Philips SpeedPro FC6722-01De betere steelstofzuigers hebben verschillende filters. Zo heb je de filter in de stofbak, maar ook de filter van de motor. Alle filters zorgen ervoor dat het stof opgevangen en gefilterd wordt, waardoor er geen nieuwe stofdeeltjes de woning in geblazen wordt. Hiervoor bestaan verschillende varianten, welke ook allemaal op een net iets andere manier werken. Echter is het onderhoud ervan altijd hetzelfde. Het is ook belangrijk om dit regelmatig te doen, zodat de filters hun werk blijven doen. Het is daarom goed om te weten hoe je dit doet, zodat je geen uren bezig bent.

De filters kun je eenvoudig verwijderen. Door het stofreservoir te legen boven de afvalbak kun je eenvoudig bij dit onderdeel komen. Je kunt de filter daarna loskoppelen, zodat je het gehele onderdeel vast hebt. De binnen- en buitenfilter kun je hierbij van elkaar scheiden. Vaak zitten hier grove pluizen aan vastgeplakt. Deze kun je door middel van een borstel of een andere stofzuiger eraf halen. Op deze manier wordt de filter weer vrijgemaakt en kun je alle losse onderdelen terug in het reservoir plaatsen. Je klikt alles weer in elkaar en plaatst hem terug. Je gaat hierdoor merken dat de zuigkracht weer harder is en het stof niet terug jouw huis in komt.

De borstels schoonmaken

De borstels van de draadloze steelstofzuiger hebben veel te verduren. Er zijn borstels die je vrijwel dagelijks gebruikt, terwijl er ook een aantal zijn die je niet altijd nodig hebt in jouw woning. Vooral als je huisdieren hebt, kunnen de borstels erg vies worden door de haren. Het is dan van belang dat je de borstels schoonmaakt. Door dit na ieder gebruik te doen, zorg je ervoor dat de borstels niet blokkeren en de steelstofzuiger al het vuil op blijft zuigen. Wanneer de borstels blokkeren ga je dit direct merken en gaat er ook een lampje branden. De haren en grote pluizen eruit halen, zorgt daarom voor meer gebruiksgemak.

Je kunt er hierbij voor kiezen om de opzetborstel van de steel te halen, waardoor je er beter bij kunt. In de meeste gevallen zijn de pluizen en haren eenvoudig te verwijderen door eraan te trekken. Zeker als je het regelmatig bijhoudt, kun je voorkomen dat deze verder in de borstels verstikt raken en de wieltjes geblokkeerd raken. Mochten er toch haren en pluizen blijven zitten, dan kan het ook een optie zijn om de steel van de stofzuiger of de kruimeldief erop te houden, zodat de pluizen eruit gezogen worden. Je gaat merken dat het een stuk eenvoudiger stofzuigen is en de kruimels weer beter opgezogen worden met de stofzuiger en is ieder jaar een nieuwe steelstofzuiger kopen niet nodig.