Hoe kies je de beste steelstofzuiger?

Hoe kies je de beste steelstofzuiger?

Het vinden van de beste steelstofzuiger is niet altijd even eenvoudig. Je moet namelijk met veel verschillende zaken rekening houden en ook zijn er modellen die jou van meer gemak kunnen voorzien dan andere modellen. Het is van verschillende factoren afhankelijk wat jouw beste steelstofzuiger is. Onderstaande informatie neemt jou mee door alle mogelijke factoren, zodat je voor jezelf kunt bepalen wat de beste steelstofzuiger is en je weet waar je op moet letten.

Als vervanging voor jouw stofzuiger

Een steelstofzuiger is licht en eenvoudig in gebruik. Hierdoor is deze makkelijker te pakken voor de verschillende ruimtes in een woning. Echter is het niet altijd een goede vervanger van jouw normale stofzuiger. Je moet goed op de kracht van de stofzuiger letten om te zien of deze geschikt is om jouw stofzuiger te vervangen. Als de batterij maar slechts enkele minuten mee gaat, dan heeft het weinig zin. Je kunt dan niet even het gehele huishouden doen, waardoor je de draadloze stofzuiger beter voor de snelle klussen kunt bewaren en deze erbij neemt.

Het soort vloer in de woning

Steelstofzuiger kiezen? - Dyson Cyclone V10 Animal steelstofzuigerHet is daarbij ook afhankelijk van de vloer in jouw huis of de steelstofzuiger geschikt is. Of nog beter gezegd: welk model er geschikt is. De steelstofzuigers verschillen aanzienlijk in het soort borstels dat erbij geleverd worden. Zo is de een voornamelijk geschikt voor harde vloeren en laagpolig tapijt, terwijl andere ook op houten vloeren en hoogpolig tapijt gebruikt kunnen worden. De turboborstel maakt hierbij veel verschil. Deze borstel zorgt er namelijk voor dat zelfs bij grove tapijten al het vuil er tussenuit gehaald worden.

Wil je een goed steelstofzuiger kiezen, dan moet je ook goed opletten met kwetsbare vloeren. Houten vloeren kunnen snel krassen krijgen met het gebruik van een verkeerde borstel. Zorg er in dit geval voor dat je een parketborstel bijgeleverd krijgt, waardoor je dit kunt voorkomen. Deze borstel is zachter, waardoor de vloer op de juiste manier behandeld wordt. Bekijk daarom altijd goed welke borstels er meegeleverd worden met jouw steelstofzuiger, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en jouw houten vloer niet onnodig beschadigd wordt door jouw stofzuiger.

Het gewicht en de wendbaarheid

Een steelstofzuiger is altijd goed te verplaatsen. Echter zit ook hier nog best veel verschil in. Het gewicht kan variëren tussen de 2,5 en 7 kilogram, waardoor je ook moet bekijken wat voor jou het beste gewicht is. Uiteindelijk zal het altijd lichter zijn dan de normale stofzuiger, maar kan er ook voor zorgen dat je hem minder eenvoudig verplaatst krijgt. Daarbij komt ook de wendbaarheid nog kijken. Een lichte stofzuiger is voor jou vaak eenvoudiger te wenden, maar kan ook door andere factoren beïnvloed worden.

De wendbaarheid is namelijk ook afhankelijk van de locatie van de motor. Zo heb je modellen waar de motor bovenin zit. Dit zorgt ervoor dat je het gewicht met jouw polsen tilt en de steelstofzuiger automatisch zwaarder aanvoelt. Als de motor onderaan zit, lijkt de steelstofzuiger lichter aan. Dit kan ertoe leiden dat je hem eenvoudiger mee kunt duwen en ook makkelijker kunt draaien. Dit is echter deels gevoelsmatig, doordat de meeste snoerloze steelstofzuigers ongeveer hetzelfde gewicht hebben. Toch kan dit goed zijn om in de gaten te houden.

Het geluidsniveau

Als je een zacht geluid uit jouw stofzuiger wilt hebben, dan is een steelstofzuiger niet de beste oplossing voor jouw huishouden. Deze maken namelijk veel lawaai, wat op kan lopen tot 85 decibel. De accu steelstofzuigers zijn namelijk van een licht materiaal gemaakt en het ontbreken van een stofzak zorgt er ook niet voor dat het geluid gedempt kan worden. Hierdoor wordt er veel geluid geproduceerd, wat voor veel mensen hinderlijk gevonden kan worden. Het is daarom goed om te kijken waarvoor je de stofzuiger gaat gebruiken. Is dit voornamelijk om het hele huis te doen, dan kan het storend zijn.

Overige accessoires

De accu steelstofzuiger kan met veel verschillende accessoires komen. Denk hierbij aan de grote hoeveelheid borstels die je tot je beschikking hebt. Echter heeft lang niet iedere stofzuiger alle mondstukken. Als je van alle gemakken voorzien wilt zijn, is het belangrijk dat je een compleet pakket aanschaft. Deze stofzuigers zijn vaak een stuk duurder, maar je hebt wel alles tot je beschikking. Zo heb je vaak ook een kierenzuigmond of een afstofborstel, waardoor jouw snoerloze stofzuiger veelzijdiger wordt en je niet voor bepaalde huishoudelijke taken nog een andere stofzuiger moet pakken om hier het stof vandaan te halen.

Ook heb je veel accu steelstofzuigers die voorzien zijn van een geïntegreerde kruimeldief. Deze kun je van de steel af klikken, waardoor je ook even snel de kruimels ergens onder vandaan kunt halen of de plinten af kunt doen. Zo ben je achteraf niet meer bezig met andere materialen in het huishouden, maar heb je een apparaat om overal het stof en de kruimels weg te halen. Ook deze is echter niet overal bij inbegrepen. Je zult ook hier op moeten letten als je een dure of goedkope steelstofzuiger aan gaat schaffen.