Je huis: hindernisbaan voor een robotstofzuiger?

Is je huis een hindernisbaan voor een robotstofzuiger?Je huis: hindernisbaan voor een robotstofzuiger? | Je huis is natuurlijk niet leeg. Er staan tafels, stoelen, banken en sierobjecten overal. Er kan ook een kleedje liggen, of een drempel tussen kamers. Hier en daar staat een paar schoenen, ligt een rugzak, of een boodschappentas. Je huis kan dus een uitdagende hindernisbaan zijn voor een stofzuigrobot. Hoewel je de robotstofzuiger een handje helpt door zo veel mogelijk obstakels weg te halen (en het schoonmaakprogramma zo versnelt), kan een schoonmaakrobot vaak prima met veel obstakels omgaan. Hier lees je de meest gebruikte technieken om dat te doen, en wat dat betekent voor jou.

Robotstofzuiger speelt botsautootje

De simpelste manier voor een automatische stofzuiger robot om een object te detecteren, is er tegenaan te botsen. Het apparaat merkt dat meestal met een fysieke sensor, zoals een stootrand, en zal zijn route aanpassen. Botsen komt bij vrijwel alle modellen wel eens voor. Door de lage snelheid en stootrand is dat niet erg. Als je het toch wilt voorkomen, dan kun je bijvoorbeeld een gebied afbakenen met een magneetstrip of virtuele muur, of de huishoudrobot handmatig bijsturen met een afstandsbediening.

Veilig(er): detectie op afstand

Een wat meer geavanceerde manier van objectdetectie is een afstandsscan. Dit kan bijvoorbeeld een optische scan zijn, of een ultrasone sensor. Die laatste werkt bijvoorbeeld ook op een doorzichtig obstakel, zoals een glazen wand of deur. Afstandsdetectie en ontwijking zorgt er ook voor dat een stofzuigrobot een verplaatsbaar object weg- of omduwt door een botsing. Het garandeert niet dat er geen botsingen meer plaatsvinden, maar deze zullen wel minder worden.

Klauteren en (niet) vallen

Een drempel of een kleedje in je huis? Kijk dan bij de specificaties van de robotstofzuiger of deze er overheen kan komen. De hoogte van obstakels verschilt namelijk nog wel eens tussen modellen en kan uiteenlopen van zo’n 1 tot 2.5 cm. Als die hoogte past bij jouw drempels en kleedjes, kan de robot stofzuiger ongestoord zijn werk doen. Een ander gevaar schuilt in de diepte. Moet de draadloze stofzuiger langs een afgrond, zoals een trapgat, rijden, kies dan een model met afgronddetectie.

Voorkom vastzitten

Hoe goed de detectie ook is, soms komt een stofzuigrobot toch klem te zitten onder een meubelstuk waar hij eigenlijk net niet onderdoor kan, of bijvoorbeeld een stekker in de muur. Veel robotstofzuigers zullen dan proberen achteruit te rijden om los te komen, of nog ingewikkeldere manoeuvres uitvoeren. Waar zelfs de beste robotstofzuiger niet uit loskomt, is een hindernisbaan van losliggende stroomkabels. Zorg er dus voor dat je deze zo netjes mogelijk wegwerkt voor het stofzuigen.