iRobot Create: Experimenteren met robotstofzuigers

irobot create 2 robotstofzuigeriRobot Create: Experimenteren met robotstofzuigers | Ben je meer enthousiast over de robotica van een robotstofzuiger, dan over zijn stofzuigfunctie? Dan is er voor jou goed nieuws: iRobot heeft de Create op de markt gebracht. Een robot op basis van de succesvolle Roomba, maar een die je zelf kunt programmeren om naar hartenlust mee te experimenteren. Inmiddels is de opvolger, de iRobot Create 2, verkrijgbaar, met een fris nieuw design en veel mogelijkheden.

Wat is de iRobot Create 2?

Wat de iRobot Create 2 vooral niet is, is een stofzuigrobot. Liefhebbers van robotica kopen hem daar ook niet voor, maar om zelf een robot te bouwen, op basis van het Roomba-platform. Het is echter wel mogelijk om hem op te bouwen als stofzuigrobot, als je dat wilt, maar dan is het voordeliger en makkelijker om gewoon een Roomba te kopen. De Create 2 is ook geen zelfbouwpakket. Je kunt er direct uit de doos mee aan de slag.

Navigeren als een stofzuigrobot

De iRobot Create 2 gedraagt zich wat navigeren betreft als een gewone stofzuigrobot. Dankzij sensoren kan hij door een omgeving navigeren en terugkeren naar het basisstation om op te laden. Bovendien is hij volledig compatibel met accessoires uit de Roomba® 600-serie. Breidt zijn mogelijkheden dus gemakkelijk uit met bijvoorbeeld een afstandsbediening of een virtuele muur / vuurtoren. Dankzij voorgeprogrammeerde instructies zal hij deze meteen herkennen.

Knutselen en programmeren

Het is mogelijk om door zelfbouw of modules de functies van de robot op te bouwen. Bovenop is duidelijk aangegeven waar je veilig gaten kunt boren en zagen om extra’s te monteren. Heb je een 3D-printer? Er zijn online veel printbestanden te vinden voor optionele onderdelen! Achter de faceplate zit een seriële poort. Hiermee sluit je hem aan op een computer of microcomputer. Zo kun je hem programmeren of rechtstreeks opdrachten verzenden.

Wat kun je met de iRobot Create 2?

De iRobot Create 2 is verkrijgbaar voor consumenten en niet duur. Daardoor is hij niet alleen geliefd in het onderwijs, maar ook bij veel hobbyisten. Je kunt er natuurlijk een robotstofzuiger van maken, maar er is nog veel meer mogelijk. Tover hem bijvoorbeeld om in een bewaker door een camera toe te voegen. Zin in een spelletje? De iRobot Create wordt vaak ingezet bij Botball, ofwel de teamcompetitie voetbal voor robots. Maar ook voor educatie is hij geschikt. Veel scholen en universiteiten gebruiken hem namelijk om de basis van robotica mee te bestuderen en onderwijzen.