iRobot robotstofzuiger
De naam Roomba is voor robotstofzuigers wat de Walkman is voor mobiele muziekspelers. iRobot was niet de eerste fabrikant die een stofzuigrobot op de markt bracht (dat was Electrolux in 1996), maar wel de eerste die aansloeg bij een groter publiek. In 2002 kwam de eerste Roomba op de markt, en verbaasde iedereen met de geavanceerde sensortechnieken. Hiermee was dit de eerste zelfstandig stofzuigende robot die echt goed werkte en deze won dan ook razendsnel aan populariteit. De rest is geschiedenis. Tegenwoordig is de iRobot robotstofzuiger nog steeds niet weg te denken uit de markt voor schoonmaakrobots.
Over iRobot
Net als veel succesvolle techbedrijven, begon iRobot als een startup van slimme techstudenten. In dit geval kwamen de drie van het MIT en waren ze al bekend met ruimte- en militaire robots toen het bedrijf zich in 1990 met iRobot op het huishouden gingen richten. Dat betekent dat de schoonmaakrobots van iRobot dezelfde geavanceerde technologische achtergrond hebben als bijvoorbeeld het Amerikaanse leger gebruikt. Het duurde echter nog tot 2002 voordat deze technologie, in de vorm van de Roomba, de harten en huiskamers van veel consumenten zou veroveren. iRobot blijft de succesvolle Roomba-productlijn tot op de dag van vandaag uitbreiden en verbeteren.
iRobot robotstofzuiger | Roomba’s, Braava’s en meer
Hoe succesvol de Roomba ook is, het is niet de enige huishoudrobot die het merk op de markt brengt. Door de overname van de productie van de Mint dweilrobot, kwam er een broertje bij voor de Roomba stofzuigrobot: de Braava. Als je dus naast stofzuigen ook droog en/of nat wilt kunnen dweilen, ben je bij iRobot aan het goede adres. In de Verenigde Staten is er ook een model om het zwembad te reinigen: de Mirra. Ook leuk: voor hobbyisten brengt het bedrijf de programmeerbare iRobot Create op de markt. Deze is er inmiddels in een tweede versie. En wat is nu het verschil tussen de iRobot Roomba vs Neato Botvac?
De iRobot HOME app
Om alle robots die je eventueel van iRobot zou kunnen hebben, te bedienen, is er een enkele app: de iRobot HOME app. Deze is verkrijgbaar voor je smartphone of tablet en werkt op Android of iOS. Deze app is gratis, maar werkt alleen op speciale modellen Roomba en Braava. Dus let erop bij de aankoop van je schoonmaakrobot, als je de app wilt kunnen gebruiken, dat deze geschikt is en connectiviteit via wifi heeft. Met de app kun je je schoonmaakrobot vooruit programmeren om schoon te maken en allerlei schoonmaakstatistieken bekijken. Ook zie je een plattegrond van de schoongemaakte ruimtes.
Stofzuigen met een Roomba
De robotstofzuigers van iRobot waren de eerste die met groot succes zelfstandig een woning konden stofzuigen en dat kunnen ze nog steeds. In principe hoef je een Roomba alleen maar aan te zetten om je vloer schoon te maken. Een tweede knop laat de automatische stofzuiger een spot clean uitvoeren, zodat je hem als kruimeldief kunt gebruiken. Dan moet je hem wel met de hand op de gewenste plek zetten. Sommige modellen kun je ook programmeren om op een bepaalde tijd schoon te maken.
Overzicht Roomba robotstofzuigers
Er is een Roomba robotstofzuiger voor ieder budget, iedere woning en ieder type gebruiker. iRobot maakt al stofzuigrobots sinds 2002, dus het aantal modellen is over de jaren flink uitgebreid. Om het overzicht gemakkelijk te maken, zijn deze verdeeld in een aantal productseries. De belangrijkste zijn de 600-serie van instapmodellen, de 800-serie middenklasse en de topmodellen van de 900-serie en “i” serie zoals Roomba i7 en de iRobot Roomba i7+. Ondanks een aantal verschillen in mogelijkheden en prestaties, hebben alle Roomba’s een aantal eigenschappen die ze van de concurrentie onderscheidt.
Kenmerkend voor Roomba robotstofzuigers
iRobot is erg goed in het maken van zelfsturende, autonome robots, door hun achtergrond in professionele, militaire, medische en politierobots. De techniek van de Roomba is dus ongeëvenaard en er zijn haast geen plekjes die hij mist. Dat doet hij allemaal op basis van de ingebouwde sensoren en processoren. Naast de zeer geavanceerde robotica aan boord van een Roomba, zet iRobot ook hoog in op de schoonmaakkwaliteit. Alle Roomba’s hebben een dubbele borstel in de zuigopening, die stof en vuil naar binnen vegen. De borstels van de 800- en 900-serie hebben bovendien een rubberen loopvlak voor een hogere efficiëntie.
iRobot robotstofzuiger Roomba 600-serie | Instap- en basismodellen
iRobot maakt Roomba’s voor iedere behoefte, voor ieder budget. Om het overzicht gemakkelijk te maken, zijn deze verdeeld over meerdere productseries. In de 600-serie bevinden zich de basismodellen. Deze draadloze stofzuigers zoals de Roomba 605 hebben genoeg aan boord om relatief kleinere woningen goed te reinigen en zijn heel simpel in de bediening. Er zijn ook modellen in deze serie met wifi, die je dus via de HOME app kunt bedienen: de Roomba 671 en Roomba 691. De andere modellen bedien je met knoppen op het toestel zelf.
Afwerking en mogelijkheden
De iRobot robotstofzuiger Roomba’s uit de 600-serie hebben een basic uitvoering met een set borstels die tegen elkaar in draaien. Geholpen door de aanzuiging van lucht door de motor komt zo al het vuil en stof van de vloer naar binnen. Een enkele zijborstel haalt vuil uit de hoekjes en langs de rand van de muur. De navigatie gebeurt op basis van sensoren. Alle modellen in deze serie kunnen botsingen, afstanden en afgronden (zoals het trapgat) detecteren voor een probleemloos gebruik in bijna iedere ruimte.
Bediening en gebruik
Een iRobot robotstofzuiger uit de 600-serie maakt zelfstandig schoon op gladde vloeren en laagpolig tapijt. Met een druk op de knop starten start het toestel en na voltooiing, of op commando met een andere knop, rijdt hij vanzelf terug. Ook kun je er een spot clean mee uitvoeren, door de schoonmaakrobot handmatig op de te reinigen plek te zetten en de “spot clean” knop in te drukken. Sommige modellen in de 600-serie hebben connectiviteit via wifi en zijn via de iRobot HOME app te besturen en te programmeren.
Belangrijkste kenmerken van de Roomba 600-serie
- Geluidsniveau: 58 tot 61 dB
- Navigatie en mapping: systematisch, sensoren
- Gebiedsafbakening: virtuele muur (soms bijgeleverd)
- Oplaadtijd: 2 tot 3 uur
- Oppervlakte: 70 tot 100 m2
iRobot robotstofzuiger Roomba 800-serie | Krachtige schoonmaakprestaties
De 800-serie en de opvolger, de e5, bevatten een zuigmotor die tot 5 keer zo krachtig is als die in de 600-serie. Daarbij komt ook een betere set borstels. De borstels, of extractors, in de 800-Roomba’s en de e5 hebben een rubberen loopvlak. Deze halen vuil en stof effectiever naar binnen en zijn minder aan slijtage onderhevig dan borstelharen. Stof en vuil blijven moeilijk achter, zodat je ze niet vaak hoeft schoon te maken.
Afwerking en mogelijkheden
De betere uitvoering van de Roomba’s uit de 800-serie zorgt voor betere prestaties dan de 600-serie. Ze maken krachtiger schoon en zullen daardoor nog meer vuil en stof kunnen verwijderen in minder schoonmaaktijd. Daarnaast houdt de iRobot robotstofzuiger ook de lucht schoon. Het luchtfilter voldoet aan de HEPA-norm, ofwel high-efficiency particulate air. Dat betekent dat ze zeer kleine fijnstofdeeltjes en allergenen tegenhouden. Dat maakt ze geschikt voor mensen met een stofallergie.
Bediening en gebruik
De nieuwe iRobot robotstofzuiger e5 en de Roomba 895 kun je via wifi verbinden met je thuisnetwerk. Zo heb je er overal toegang mee met de iRobot HOME app, ook op bijvoorbeeld je werk. Met de app kun je de schoonmaakrobot bedienen en geavanceerde functies beheren, zoals een schema vooruit programmeren voor een hele week. De Roomba e5 robotstofzuiger kun je bovendien helemaal goed integreren in een Smart Home omgeving: als je een Google Home of Amazon Echo hebt, geef je die een stemopdracht waarmee je de stofzuiger aan- of stopzet.
Belangrijkste kenmerken van de Roomba 800-serie
- Geluidsniveau: 58 dB
- Navigatie en mapping: systematisch, sensoren
- Gebiedsafbakening: virtuele muur (bijgeleverd)
- Oplaadtijd: 2 tot 3 uur
- Oppervlakte: 70 tot 90 m2
iRobot robotstofzuiger Roomba 900-serie | Vlaggenschip onder de robotstofzuigers
De 900-serie is de top onder de Roomba’s. De onderdelen van de drievoudige reiniging zijn van dezelfde hoge kwaliteit als die in de 800-serie, maar de 900-serie (zoals de 960) blinkt uit in de betere navigatie, sterkere accu en de mogelijkheid om een gebied in meerdere keren te reinigen, of om meerdere verdiepingen in je huis schoon te maken. Het topmodel in de 900-serie heeft ook een sterke turbostand, zodat je hiermee zelfs allerlei stoffen ondergronden goed schoon kunt maken.
Afwerking en mogelijkheden
Een iRobot robotstofzuiger uit de 900-serie bevat een set rubberen borstels om vuil, stof en dierenharen op te pakken, ter ondersteuning van de sterke zuigmotor. Deze heeft in de Roomba 980 een turbostand, speciaal voor stoffen ondergronden. Anders dan bij andere modellen van iRobot Roomba robotstofzuiger, betekent een lege accu niet gelijk einde oefening voor een Roomba uit de 900-serie. Door de slimme navigatie kan hij namelijk terugvinden waar hij was gebleven, na bijladen van de accu. Dan maakt hij het programma gewoon zelf af.
Bediening en gebruik
De 900-serie kun je zowel met de eenvoudige knoppenbediening gebruiken, als met de iRobot HOME app. Met de laatste heb je de mogelijkheid om uitgebreide schoonmaakprogramma’s voor de hele week in te stellen. Ook kun je allerlei statistieken over de laatste schoonmaakbeurten te bekijken. Real-time updates ontvangen kan ook met pushberichten in de app. Handig als de automatische stofzuiger klaar is met een verdieping, en je wilt hem naar de volgende verdieping brengen om schoon te maken.
Belangrijkste kenmerken van de Roomba 900-serie
- Geluidsniveau: 58 dB
- Navigatie en mapping: systematisch, sensoren
- Gebiedsafbakening: virtuele muur (bijgeleverd)
- Oplaadtijd: 3 uur
- Oppervlakte: 120 tot 185 m2