iRobot Roomba 605 robotstofzuiger

iRobot Roomba 605 robotstofzuigeriRobot Roomba 605 robotstofzuiger kopen? | iRobot heeft een naam hoog te houden als het aankomt op robotstofzuigers. In hun 600-serie, de instapmodellen, neemt de 605 de voordeligste plaats in en dus de eer de reputatie van Roomba’s hoog te houden op dit prijspunt. Er zijn gelukkig genoeg redenen waarom je ook in de goedkopere prijsklassen goed af bent met het origineel. De Roomba 605 is een goedkope robot stofzuiger van zeer goede kwaliteit. Hij is wel wat beperkt in opties, maar als je gewenste resultaat vooral een schoner huis met minder inspanning is, dan is het een goede aanwinst.

In het kort

De iRobot Roomba 605 robotstofzuiger is een kleine en handige stofzuigrobot die je met een druk op de knop aan het werk zet. Na voltooien van het schoonmaakprogramma, of wanneer de accu leeg dreigt te raken, rijdt hij zelfstandig terug naar het laadstation. Niets meer, en niets minder. iRobot heeft een breed scala aan Roomba’s in meerdere segmenten, maar voor een zeer voordelige instapper in zowel de wereld van stofzuigrobots in het algemeen, als voor Roomba’s, is de 605 een ideale kandidaat. Ook, of misschien wel juist, voor huisdierenbezitters.

Afwerking en mogelijkheden

De schoonmaakprestaties van de 605 zijn zoals je van een Roomba mag verwachten: uitstekend. Om dit resultaat te bereiken, hoef je zelf niet veel te doen. Je kunt met de knoppen bovenop een paar directe commando’s geven, maar in het algemeen maakt deze Roomba heel zelfstandig schoon. Dat doet hij met de slimme borsteltechnologie van iRobot, met twee borstels die tegen elkaars richting in draaien en zo vuil en stof naar binnen brengen. Ook in de hoekjes neemt hij vuil mee, door de handige zijborstel.

Gebruik en bediening

De bedieningsopties zijn beperkt tot een start/stopknop bovenop: erg basic dus. Toch zijn er wat extra opties die het werken met zelfs dit basismodel van iRobot nog handiger maken. Zo kun je met de knop bovenop een spot clean uitvoeren nadat je hem met de hand op een vieze plek hebt gezet. Handig als je soms geen volledige, systematische schoonmaakbeurt hoeft uit te voeren, maar alleen even wat kruimels wilt opzuigen. Verder regelt de automatische stofzuiger zo’n beetje het hele schoonmaakprogramma zelf, van begin tot eind.

Accu, opladen en gebruiksduur

Binnen maximaal 3 uur is de accu van deze kleine en handige Roomba weer helemaal vol. Hij rijdt altijd zelf terug naar het laadstation, dus je hoeft nooit bang te zijn dat je vergeten bent om hem op te laden voor gebruik. Met zo’n volle accu kan hij in een keer ongeveer 70 m2 aan vloeroppervlak schoonmaken. Dat is niet veel, dus is hij vooral geschikt voor bezitters van een appartement of andere, kleinere woning.

Ondergrond en mobiliteit

Een gladde vloer, zoals hout, laminaat of tegels, vormt geen probleem voor de iRobot Roomba 605. Ook een laagpolig kleedje of stoffen vloerbedekking kan hij goed reinigen. De robot stofzuiger is daarbij voorzien van allerlei sensoren om niet in de problemen te komen. Het toestel vermijdt obstakels, rijdt zichzelf achteruit als hij klem zit, en dankzij de afgrondsensoren is hij ook veilig bovenaan een trappengat. Drempels of andere hoogteverschillen in de vloer zijn tot 2 cm geen probleem. Door de afgrondsensoren heeft hij wel eens moeite met hele donkere of zwarte ondergronden, want die reflecteren het lichtsignaal niet goed.

Navigatie en mapping

De iRobot Roomba 605 robotstofzuiger trekt zijn eigen plan als het gaat om de schoonmaak van de ruimtes. Daarbij maakt hij gebruik van alle informatie die hij verzamelt via de omgevingssensoren en onthoudt deze tijdens de schoonmaakronde. Het is waar dat er stofzuigrobots zijn die systematischer te werk gaan, kunnen kiezen uit meerdere patronen of zelfs helemaal met de hand regelbaar zijn. Maar het resultaat van een schoonmaakbeurt met de Roomba 605 laat niets te wensen over, hoe deze zich ook door de ruimte beweegt.

Onderhoud en accessoires

Met deze iRobot robotstofzuiger krijg je een heel erg basic uitgevoerde robot stofzuiger van iRobot. Veel accessoires krijg je er dan ook niet meteen uit de doos bij: alleen het oplaadstation, de handleiding en de zijborstel. Nieuwe borstels, zijborstels en luchtfilters zijn uiteraard ook los verkrijgbaar. Hoewel regelmatig schoonmaken met een oude tandenborstel of kam helpt, is vervangen van deze onderdelen na verloop van tijd toch de beste manier om de levensduur van je Roomba aanzienlijk te verlengen.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba 605

  • Navigatie- en mapmethode: Systematisch, sensors
  • Gebiedsafbakening: Virtuele muur (niet meegeleverd)
  • Geluidsniveau: 61 dB
  • Oplaadtijd: 3 uur
  • Oppervlakte: 70 m2

Roomba 605 robotstofzuiger kopen? | Tot slot

Wil je gewoon een eenvoudige schoonmaakrobot zonder veel poespas, en ga je dan graag voor een bekend merk? iRobot stond met de Roomba aan de wieg van robot stofzuigers, en is tegenwoordig nog een van de best verkochte merken op dat gebied. De Roomba 605 is een aantrekkelijk geprijsd instapmodel om je te helpen met het dagelijkse huishouden. Het apparaat werkt heel zelfstandig met weinig extra mogelijkheden. Voor sommigen is dat een minpunt, voor anderen juist een plus.