iRobot Roomba 691 robotstofzuiger

iRobot Roomba 691 robotstofzuigeriRobot Roomba 691 robotstofzuiger kopen? | Aan de bovenkant van de 600-serie, de basismodellen Roomba’s, vinden we de iRobot Roomba 691. Dat betekent een degelijke kwaliteit en goede schoonmaakresultaten, plus een paar extra’s, zoals bediening via wifi en de handige iRobot HOME app. De stofzuigrobot kan goed overweg met allerlei soorten vuil, stof, dierenharen en kruimels dankzij de dubbele borstels, die iRobot in de 600-serie gebruikt. Door de app combineer je deze schoonmaakkracht met gebruiksgemak: het bedienen en vooraf programmeren is nu gemakkelijker dan ooit.

In het kort

Voor wie is de iRobot Roomba 691 robotstofzuiger een goede aankoop? Als de degelijke kwaliteit van de 600-serie genoeg voor je is, maar je wilt de meeste opties en extra’s erbij, dan is het de beste robotstofzuiger voor jou. De 800- en 900-serie zijn nog uitgebreider in hun mogelijkheden en zuigkracht, maar daar hangt dan ook een duurder prijskaartje aan. De 691 is dankzij de connectiviteit via wifi en app zeer makkelijk in het gebruik. Daarentegen doet het toestel geen concessies aan goede prestaties op de meeste ondergronden: laagpolig tapijt, laminaat, tegels en hout.

Afwerking en mogelijkheden

De brede zuigmond van de 691 robot stofzuiger heeft twee borstels. Deze draaien tegen elkaar in, en vegen zo allerlei stof en vuil naar binnen: dierenharen, broodkruimels en kattenbakkorrels, bijvoorbeeld. Ideaal dus voor het dagelijkse onderhoud van je vloeren. De zijborstel haalt daarbij stof en vuil dat zich in hoekjes ophoopt, netjes weg. Het schoonmaken doet de Roomba helemaal zelf, maar je kunt hem ook met de hand enkele handelingen laten uitvoeren, zoals spot clean.

Gebruik en bediening

Ook de iRobot Roomba 691 zet je, zoals de meeste Roomba’s, gewoon aan met een druk op de grote en duidelijke knop bovenop. Daar vind je ook een knop om een spot clean uit te voeren en een knop om hem meteen terug te sturen naar het docking station. Maar deze functies, en nog veel meer, vind je ook in de app die iRobot voor enkele van hun schoonmaakrobots heeft ontwikkeld. Met deze app helder je het mysterie op van de navigatie van je craadloze stofzuiger, door de duidelijke plattegrond en statistieken. Ook kun je er schoonmaakprogramma’s mee instellen per dag.

Accu, opladen en gebruiksduur

Deze iRobot robot stofzuiger heeft de beste accuprestaties in de 600-serie en haalt het maximale uit een volle acculading. Waar veel modellen uit deze serie het bij een bereik van zo’n 70 m2 moeten laten, is de 691 efficiënt en snel genoeg om tot 100 m2 aan te kunnen op een volle accu. Na een schoonmaakbeurt, bij een lage accuspanning of wanneer je het commando geeft, keert de robot zelf terug naar het docking station. Daar zal hij de accu helemaal volladen. Deze is in 2 uur helemaal opgeladen van leeg naar vol.

Ondergrond en mobiliteit

Iedere vloer met een gladde ondergrond is geen probleem voor de iRobot Roomba 691. Dankzij de wielen met goede grip komt hij hier goed overheen. Heb je een kleedje liggen, of stoffen vloerbedekking? Geen probleem, want ook laagpolig tapijt kan de schoonmaakrobot aan. En zet hem ook gerust in op de bovenverdieping, want dankzij de afgrondsensoren zal hij niet van de trap afvallen, of van andere verhogingen. Dit is een van de vele voordelen van de robotstofzuiger. Drempels tot 1.6 cm klimt hij overigens gewoon over. En obstakels vermijdt hij met goede bots- en afstandssensoren.

Navigatie en mapping

Je Roomba stofzuiger robot onthoudt alle informatie die via de sensoren binnenkomt en bepaalt zo dynamisch een schoonmaakroute. Deze zie je duidelijk terug in de app, waar je een plattegrond kunt vinden van het schoongemaakte gebied. Wil je liever vermijden dan hij de voederbak van je huisdier omstoot? Met een virtuele muur (een bijgeleverd, extra verkrijgbaar) baken je een gedeelte in de ruimte af – verboden voor robotstofzuigers. De virtuele muur projecteert een onzichtbare lijn van maximaal 2 meter, waar de robot stofzuiger niet overheen zal gaan.

Onderhoud en accessoires

Een ander punt waar de iRobot Roomba 691 zich onderscheidt, is de accessoires die je erbij krijgt. Het is natuurlijk al heel handig dat je de automatische stofzuiger kunt aansluiten op je wifi-netwerk en hem zo overal – bijvoorbeeld ook vanaf je werk – kunt bedienen. Maar met de virtuele muur breid je de controle die je over het schoonmaken hebt nog verder uit. Bovendien levert iRobot een speciale, platte borstelreiniger mee. Hiermee houd je de borstels goed schoon, en kun je de zuigrobot goed blijven gebruiken.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba 671

  • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
  • Gebiedsafbakening: virtuele muur
  • Geluidsniveau: 58 dB
  • Oplaadtijd: 2 uur
  • Oppervlakte: 100 m2

Roomba 671 robotstofzuiger kopen? | Tot slot

De 691 biedt absoluut het beste, en is het meest compleet uitgevoerd, in de 600-serie. Voor een nog relatief voordelige aanschafprijs krijg je een goed presterende stofzuigrobot met net wat meer bereik dan andere 600-modellen. Daarbij kan de meegeleverde virtuele muur verrassend handig zijn, en is het besturen en programmeren met de iRobot HOME app een waar genot. Als je nog betere kwaliteit, een groter bereik of meer opties wilt, kun je kijken naar de duurdere 800- en 900-serie.