iRobot Roomba 895 robotstofzuiger

iRobot Roomba 895 robotstofzuigeriRobot Roomba 895 robotstofzuiger kopen? | De 800-serie Roomba’s zijn een stap vooruit op het gebied van schoonmaakkwaliteit dan de 600-serie. Stel je dus hogere eisen aan je stofzuigrobot en heb je er een ruimer budget voor over, dan is de iRobot Roomba 895 het bekijken waard. Naast een set dubbele, rubberen borstels van hoge kwaliteit om stof op te zuigen, heeft deze Roomba – als enige in de 800-serie – connectiviteit via wifi, en kun je hem besturen via de iRobot HOME app.

In het kort

Wat onderscheidt de 800-serie van de goedkopere 600-modellen? Allereerst de dubbele borstels van rubber. Deze laten geen stofje, kruimel of dierenhaar op de grond liggen. Als je een stofallergie hebt, zul je het bovendien fijn vinden dat de iRobot Roomba 895 beschikt over een stoffilter dat voldoet aan de HEPA-norm. Er blijven dus zo goed als geen fijnstof of allergenen in de lucht na het stofzuigen. En gadgetliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de mogelijkheden van de HOME app van iRobot, geschikt voor de 895.

Afwerking en mogelijkheden

De Roomba 895 maakt schoon volgens drie stappen. De zijborstel veegt efficiënt vuil uit hoeken en van de rand van de muur, waar de zuigmond anders niet bij kan. In de zuigopening draaien twee borstels met rubberen loopvlak tegen elkaar in en pakken zo alle vuildeeltjes gemakkelijk op. Haren en vuil blijven hier moeilijk aan zitten, zodat je langer met minder onderhoud de robot stofzuiger kunt gebruiken. Deze verbeterde zuigmond en rubberen borstels zijn een belangrijke reden waarom je voor de iRobot Roomba 895 zou kiezen boven de 600-serie.

Gebruik en bediening

De iRobot HOME app is een ander argument om voor deze zuigrobot te gaan. De app is erg handig om je Roomba 895 robotstofzuiger mee te bedienen. Je kunt hem hiermee aan het werk zetten, maar ook uitgebreide schema’s instellen voor een wekelijks programma aan schoonmaken. Natuurlijk vind je op het apparaat zelf ook knoppen om hem aan te zetten, terug te sturen naar het docking station, of om een spot clean uit te voeren. In het laatste geval moet je hem even op de gewenste plek neerzetten.

Accu, opladen en gebruiksduur

De oplaadtijd van de Roomba 895 robotstofzuiger is niet lang: binnen 3 uur is de accu weer helemaal vol. Hij bereikt op een volle acculading zo’n70 m2, genoeg voor de meeste kamers dus. Helaas onthoudt hij niet waar hij gebleven is. Hij kan dus niet schoonmaken in etappes, met bijladen tussendoor. Wanneer je grotere oppervlaktes of het hele huis wilt laten schoonmaken (indien groter dan 70m2), dan zul je dat kamer voor kamer of verdieping voor verdieping moeten doen.

Ondergrond en mobiliteit

Door de rubberen borstels voelt de Roomba 895 stofzuiger robot zich prima thuis op een gladde ondergrond, zoals een laminaatvloer, hout of tegels. Maar ook een kleedje klimt hij op om schoon te maken, en stoffen vloerbedekking is ook geen grote uitdaging. Hij vindt zelf vieze plekjes door speciale detectie, en leert ook waar de obstakels te vinden zijn in je huis. Zo zal hij na verloop van tijd steeds minder botsen en steeds efficiënter reinigen.

Navigatie en mapping

Roomba’s staan niet bekend om hun strakke lijnenpatroon bij het rondrijden. Het lijkt wel eens of ze maar wat doen, maar dat is niet zo: het zijn uiterst geavanceerde stofzuigrobots die een systematische aanpak kiezen, op basis van de informatie die ze via de sensors binnenkrijgen. En dat hoeft niet altijd via rechte lijnen te zijn. Je kunt hem tijdens het schoonmaken niet bijsturen, maar het is wel mogelijk om hem met de hand op een bepaalde plek te zetten en daar een spot clean uit te voeren.

Onderhoud en accessoires

Nog een voordeel van de iRobot HOME app is dat de Roomba 895 schoonmaakrobot zelf aan de bel trekt als er een onderdeel vervangen moet worden, of wanneer het stofbakje geleegd moet worden. Het bijgeleverde luchtfilter is een HEPA-filter, dus geschikt voor als je een stofallergie hebt. Nog een heel handig extraatje van iRobot is de dual mode virtuele muur, die je er een bijkrijgt. Deze bakent een gebied af waar de iRobot Roomba niet komt met een onzichtbare lijn, of projecteert een (halve) cirkel op de grond. Zo sluit je even makkelijk een hele kamer af voor de huishoudrobot, als het stukje vloer waar de etensbak van je huisdier staat.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba 895

  • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
  • Gebiedsafbakening: virtuele muur (meegeleverd)
  • Geluidsniveau: 58 dB
  • Oplaadtijd: 3 uur
  • Oppervlakte: 70 m2

Roomba 895 robotstofzuiger kopen? | Tot slot

De 800-serie is goedkoper dan de 900-serie van Roomba, maar levert toch ook superieure prestaties. Daarmee is het voor veeleisende gebruikers een zinvolle upgrade vanaf de 600-serie. De rubberen borstels werken goed en zijn makkelijker in het onderhoud dan borstels met stoffen haren. Ook de HOME app van iRobot is in de praktijk een heel handige toevoeging. Maar ook zonder is de Roomba 895, net als alle stofzuigrobots van iRobot, prima te gebruiken.