iRobot Roomba 960 robotstofzuiger

iRobot Roomba 960 robotstofzuigeriRobot Roomba 960 robotstofzuiger kopen? | De 900-serie is de toplijn Roomba’s van iRobot. Deze modellen hebben de beste schoonmaakkwaliteit, de meeste mogelijkheden en het grootste bereik. Maar nog belangrijker: anders dan de 600- en 800-serie, zijn ze geschikt om in meerdere etappes schoon te maken. Meerdere woonlagen en grotere oppervlaktes zijn geen probleem. Ook als de stofzuiger robot tussendoor moet opladen wegens een lege accu, dan gaat hij daarna verder waar hij was gebleven. De iRobot Roomba 960 is niet goedkoop, maar wel verreweg de beste Roomba robotstofzuiger die je kunt kopen als je met een stofzuigrobot het hele huis wilt kunnen reinigen.

In het kort

Als je echt serieus aan de slag wilt met een robotstofzuiger en je hebt een groot huis, dan is een Roomba uit de 600- of zelfs de 800-serie niet voldoende. De Roomba 960 is een fantastische stofzuigrobot die uitstekend alle hoekjes van je huis schoonmaakt, op iedere verdieping. Dat kan met zo veel of zo weinig ingrijpen als je maar wilt: Je kunt hem met de app uitgebreid programmeren, maar ook handmatig aan het werk zetten met een druk op de knop.

Afwerking en mogelijkheden

iRobot rust de 800- en 900 serie uit met rubberen borstels om het vuil in de zuigmond naar binnen te brengen. Het voordeel ten opzichte van stoffen borstels is dat je geen borstelharen hebt die afslijten en kromtrekken. Ook krijgen dierenharen en vuildeeltjes minder kans de werking te belemmeren. Deze rubberen borstels zijn een integraal onderdeel van de drievoudige werking. De eerste stap is het naar de zuigmond borstelen van moeilijk bereikbaar stof en vuil met de zijborstel. Na het oppakken met de rubberen extractors, zuigt een krachtige motor al het stof naar binnen.

Gebruik en bediening

De iRobot Roomba 960 robotstofzuiger is dan misschien wel een van de meest geavanceerde robotstofzuigers van dit moment, het bedienen kan nog steeds zo eenvoudig zijn als op een enkele knop drukken. De schoonmaakrobot doet de rest vanzelf. Dat komt door de geavanceerde scanners en geheugen, om eventueel na bijladen de klus af te maken. Om zorgeloos van een schoon huis te kunnen genieten, kun je hem met de app ook vooruit programmeren. Zo maakt de automatische stofzuiger volgens een door jouw bepaald schema al je ruimtes schoon, die hij kan herkennen.

Accu, opladen en gebruiksduur

De accu van de Roomba 960 is krachtig, maar niet overdreven. Na een oplaadtijd van 3 uur is deze helemaal vol. Dat is goed voor ongeveer 120 m2 aan oppervlak, zowel laagpolig tapijt als een gladde vloer, of een combinatie van beide. Maar wat de 900-serie wel kan, en 600- en 800-modellen niet, is bijladen tijdens de schoonmaak. Hij onthoudt dan waar hij gebleven is, rijdt zelf terug bij een bijna lege accu en gaat na opladen gewoon door met het programma.

Ondergrond en mobiliteit

Een gladde vloer is ideaal om schoon te maken met de iRobot Roomba 960: hout, tegels of een parketvloer. Een laagpolig kleed of stoffen vloerbedekking zijn ook geen probleem: de krachtige zuiger en rubberen borstels halen overal stof en vuil uit. Als je de 960 op de bovenverdieping zet, heb je geen traphekje nodig. Dankzij afgrondsensoren kan de stofzuigrobot namelijk zelf voorkomen dat hij naar beneden valt. Drempels tot 2 cm klimt hij gewoon over.

Navigatie en mapping

De navigatie van deze iRobot robotstofzuiger gebeurt geheel op basis van de scans die hij met zijn boordsensoren van de omgeving maakt. Hij maakt daar een kaart van, die je in de app haarscherp ziet weergegeven. Die kaart is handig om schoonmaakprogramma’s in te stellen, maar ook om verder te kunnen als de accu moet worden bijgeladen. Je krijgt er ook een virtuele muur bij. Met dit handige apparaatje trek je een onzichtbare lijn van maximaal 2 meter in je huis, waar de robot stofzuiger niet overheen mag. Zo kun je een stukje vloer afbakenen.

Onderhoud en accessoires

De iRobot Roomba 960 is een fantastische schoonmaakrobot die weinig onderhoud vereist. Je kunt bijvoorbeeld het stofbakje makkelijk afspoelen onder de kraan, en ook de rubberen vuilextractors en het luchtfilter zijn makkelijk schoon te maken. Als het luchtfilter of de zijborstel niet meer goed schoon wordt, kun je deze vervangen. Hiervoor krijg je in de doos een extra filter en een extra zijborstel meegeleverd. Ook vind je een virtuele muur in de doos, om permanent of tijdelijk een gebiedje af te bakenen.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba 960

  • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
  • Gebiedsafbakening: virtuele muur (1 meegeleverd)
  • Geluidsniveau: 58 dB
  • Oplaadtijd: 3 uur
  • Oppervlakte: 120 m2

Roomba 960 robotstofzuiger kopen? | Tot slot

Het is duidelijk dat de iRobot Roomba 960 robotstofzuiger bedoeld is voor de meest veeleisende gebruiker. De motor is krachtiger en de bouwkwaliteit is top. Het grootste voordeel ten opzichte van de 800- en 600-serie is toch wel de mogelijkheid om het schoonmaakprogramma te onderbreken en weer hervatten als de snoerloze stofzuiger moet bijladen. Zo maak je woonlaag na woonlaag snel en efficiënt schoon met dit stofzuigwonder.