iRobot Roomba 980 robotstofzuiger

iRobot Roomba 980 robotstofzuigeriRobot Roomba 980 robotstofzuiger kopen? | Het absolute vlaggenschip onder de Roomba’s is de 980. Met deze krachtpatser maak je iedere ondergrond – gladde vloer, stoffen vloerbedekking, laagpolig kleed – smetteloos schoon. Op iedere verdieping in je huis. Hij is zelfs nog beter dan de Roomba 960, door de automatische turbostand, die hij inschakelt als hij een stuk stoffen vloerbedekking of een kleedje detecteert. Zo haalt hij hier zelfs de meest hardnekkige vuildeeltjes en dierenharen uit. Bezitters van een groot huis met dieren en/of kleedjes kunnen eigenlijk niet om dit topmodel robotstofzuiger heen, want dit is een van de beste robotstofzuigers.

In het kort

Als alleen het beste goed genoeg is, dan is dat waar de iRobot Roomba 980 om de hoek komt kijken. De 960 is bijna net zo goed, maar de 980 heeft net iets meer functies die hem geschikter maken om vooral kleedjes mee aan te pakken. Dat komt vooral door de turbofunctie en het feit dat de Roomba 980 deze automatisch inschakelt als hij een stoffen ondergrond oprijdt. Daarnaast houdt de accu het langer vol voor een groter bereik en krijg je niet een, maar zelfs twee virtuele muren bijgeleverd.

Afwerking en mogelijkheden

De kwaliteit van de Roomba 980 is erg hoog. Dat kan ook niet anders voor een robot stofzuiger in deze klasse. De reiniging vindt plaats op basis van drie stappen. De krachtige zuigmond, die stof en vuil naar binnen zuigt, wordt ondersteund door twee borstels, die tegen elkaar indraaien. Beide borstels hebben een rubberen loopvlak, en pakken zo stof, vuil en dierenharen op van de vloer. Deze borstels worden op hun beurt weer geholpen door een zijborstel, die vuil en stof langs de muur en in hoekjes naar de hoofdborstels van de stofzuigrobot toe brengt.

Gebruik en bediening

De iRobot Roomba 960 robotstofzuiger kan zichzelf prima redden. Je kunt hem uitgebreid voorprogrammeren, maar ook op ieder gewenst moment aanzetten. Dan gaat hij zelf aan de slag en stopt niet tot de ruimte helemaal schoon is. In de app kun je, als je wilt, later een uitgebreid verslag zien van de schoonmaakbeurt. Je krijgt een rapportage, statistieken en een plattegrond van de omgeving te zien, die gereinigd is. Het programmeren is geen probleem. Je kunt de stofzuigrobot maximaal zeven keer per week laten stofzuigen, dus iedere dag als je wilt.

Accu, opladen en gebruiksduur

De accu van de Roomba 980 robotstofzuiger is geschikt voor het grootste bereik van alle Roomba’s. Tot wel 185 m2 aan vloer kan de schoonmaakrobot aan op een volle acculading. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is dat geen probleem. De slimme navigatie zorgt ervoor dat het toestel kan onthouden waar hij gebleven was met schoonmaken. Dan zal hij, na het zelfstandig bijladen, ook gewoon verdergaan en het onderbroken schoonmaakprogramma afmaken. De accu volledig opladen duurt maximaal 3 uur.

Ondergrond en mobiliteit

Iedere ondergrond, zelfs hoogpolig tapijt kan de iRobot Roomba 980 aan. Op een stoffen ondergrond zal hij uit zichzelf een turbomodus inschakelen. Zo wordt deze ondergrond, waar stof en dierenharen van nature makkelijker in blijven zitten, beter schoon met deze stofzuigrobot dan met veel andere modellen. De sensoren in een Roomba zijn van topkwaliteit, dus met obstakels als muren, tafelpoten of het trappengat heeft hij geen problemen.

Navigatie en mapping

De iRobot robotstofzuiger houdt nauwkeurig bij waar in de ruimte hij is en waar hij al is geweest. Zo is hij in staat, als het nodig is, om een schoonmaakklus in meerdere keren af te maken. Ook kun je op meerdere verdiepingen inzetten, want hij herkent het als de ruimte anders is. Zo houd je iedere verdieping van je huis schoon met maar 1 automatische stofzuiger. Wil je sommige stukken liever niet gestofzuigd hebben? Baken deze dan af met de handige virtuele muren, waar je er maar liefst twee van krijgt meegeleverd.

Onderhoud en accessoires

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je iRobot Roomba 960 genieten. Gelukkig vraagt hij maar heel weinig onderhoud. Als je af en toe het stofbakje, de borstels en het filter schoonhoudt, blijft hij het goed doen. Het bijgeleverde filter voldoet trouwens aan de HEPA standaard en is dus prima geschikt voor als je een stofallergie hebt. Een aardige extra is ook dat je er niet één, maar twee virtuele muren bij krijgt.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba 980

  • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
  • Gebiedsafbakening: virtuele muur (2 bijgeleverd)
  • Geluidsniveau: 58 dB
  • Oplaadtijd: 3 uur
  • Oppervlakte: 185 m2

Roomba 980 robotstofzuiger kopen? | Tot slot

De Roomba 980 is de duurste stofzuigrobot die iRobot in het assortiment heeft, maar dat is dan ook te merken aan de prestaties en mogelijkheden die de robot heeft. De vraag is of de relatief hoge aanschafprijs voor jou de moeite waard is. Als je veel kleedjes of een stoffen vloerbedekking hebt, is het antwoord daarop al snel ja. De turbomodus is bij uitstek geschikt om een stoffen ondergrond ook goed schoon te houden, zonder met de hand te hoeven nazuigen. En dat is toch een beetje waar je een stofzuiger robot voor koopt.