iRobot Roomba E5 robotstofzuiger

iRobot Roomba E5 robotstofzuigeriRobot Roomba E5 robotstofzuiger kopen? | Er is een nieuwe ster aan het firmament van robotstofzuigers, en die heet Roomba E5. De E5 is iRobot’s nieuwe stofzuigrobot die de succesvolle 800-serie opvolgt. Dat betekent veel meer zuigkracht dan de 600-serie en wat extra, handige opties. Zo heeft hij vuildetectie om te herkennen waar extra stof of vuil ligt opgehoopt, en zal daar iets langer en dus grondiger reinigen. De borstels met rubberen loopvlak zijn zeer efficiënt, haren en vuil blijven er moeilijk aan plakken, en ze vragen weinig onderhoud.

In het kort

De iRobot Roomba E5 is geen revolutie, maar wel een evolutie van de 800-serie. Die was dan ook al erg goed en de E5 voegt daar nog wat nieuwigheidjes aan toe. De intelligente navigatie met vuil- en stofdetectie zorgen voor nog betere prestaties en een efficiëntere manier van je kamer stofzuigen. Ook het zuigsysteem van de E5 stofzuigrobot is wel 5X zo sterk als dat van de 600-serie. En natuurlijk kun je de iRobot Roomba E5 met wifi verbinden. Zo bestuur je hem niet alleen met je app, maar ook met stemcommando’s aan de Assistant van Google, of aan Alexa van Amazon.

Afwerking en mogelijkheden

Met de E5 schoonmaakrobot kun je schoonmaken als met geen enkele Roomba voor hem. Het toestel heeft alles aan boord om vuil en stof snel en efficiënt op te sporen en op te ruimen. Een speciale detector vindt plekjes die viezer zijn en daar besteedt hij meer aandacht aan. De rubberen borstels werken beter en gaan langer mee, met minder onderhoud, dan stoffen borstels. Ze halen alles wat er op je vloer ligt gretig naar binnen. En ligt er stof buiten hun bereik? Dan veegt de zijborstel dat netjes uit een hoek of van de muur.

Gebruik en bediening

Je kunt op twee manieren met de iRobot Roomba E5 robotstofzuiger omgaan en hem ook op twee manieren bedienen. Voor gewoon schoonmaken, of een spot clean, kun je eenvoudig de knoppen op de Roomba zelf gebruiken. Als je een apparaat hebt wat geschikt is voor Smart Home functies, zoals een Google Home of een Amazon Echo, kun je ook stemcommando’s geven voor het starten en stoppen. Maar uitgebreid programmeren, instellen en terugkijken naar wat er is schoongemaakt, kun je alleen met de app. Ook kun je hem met de app op afstand bedienen: bijvoorbeeld vanaf je werk.

Accu, opladen en gebruiksduur

Met een oplaadtijd van 2 uur bereikt de automatische stofzuiger een ondergrond van gemiddeld zo’n 90 m2. Dat komt door een efficiënte scan met de sensoren aan boord, welke zien waar er meer vuil ligt. Het kan gebeuren dat tijdens het schoonmaken de accu van de robot stofzuiger leeg dreigt te raken. Dan zal hij zelf terugrijden naar het docking station om bij te laden. Een nadeel van de robotstofzuiger is dat hij niet uit zichzelf verder gaat met schoonmaken. Je dient hem zelf opnieuw te starten.

Ondergrond en mobiliteit

Kleedjes, laminaat, stoffen vloerbedekking, stenen tegels, hout, drempels tot 2 cm en trapranden: niets houdt de iRobot Roomba E5 tegen in de strijd tegen het vuil. Ook obstakels in de kamer, zoals muren, lampen en stoelpoten, worden door de slimme sensoren op tijd opgemerkt. De draadloze stofzuiger zal er dan voorzichtig omheen rijden. Als je een virtuele muur plaatst, zal de huishoudrobot daar niet overheen gaan.

Navigatie en mapping

iRobot heeft de technologie van autonoom navigeren perfect gemaakt voor stofzuigrobots. De Roomba E5 heeft dan ook geen hulp nodig om zonder problemen je hele huis door te kunnen. De navigatie wordt niet alleen bepaald door hoe de ruimte eruit ziet, maar ook door waar meer vuil ligt. Zo is iedere schoonmaakbeurt anders, en steeds optimaal. Als je graag wilt zien hoe de stofzuiger robot zich voortbeweegt, kun je een kijkje nemen in de app. Daar vind je een duidelijke en overzichtelijke plattegrond.

Onderhoud en accessoires

Het is begrijpelijk als je een bepaald gebied, permanent of tijdelijk, vrij wilt houden van de Roomba robotstofzuiger. Bijvoorbeeld een hoop kleren, de keuken als je staat te koken, of de voederbak van je huisdier. Daarvoor kun je de meegeleverde virtuele muur gebruiken. Over de keuken gesproken: de stofbak van de Roomba E5 kun je, na leeggooien, gewoon onder de kraan schoonspoelen. De borstels hebben dankzij het rubberen loopvlak veel minder onderhoud nodig dan stoffen borstels, maar af en toe schoonspoelen van de borstels kan geen kwaad voor een optimale werking.

Belangrijkste eigenschappen van de iRobot Roomba E5

  • Navigatie- en mapmethode: Systematisch, sensoren
  • Gebiedsafbakening: virtuele muur (1 meegeleverd)
  • Geluidsniveau: 58 dB
  • Oplaadtijd: 2 uur
  • Oppervlakte: 90 m2

Roomba E5 robotstofzuiger kopen? | Tot slot

De iRobot Roomba E5 robotstofzuiger is een waardige opvolger van de 800-serie. Het is een mooi vormgegeven apparaat en nog slimmer dan de voorgangers als waren. De connectiviteit via wifi, waardoor je de machine kunt bedienen met app en met smart home apparaten, is een fijne en handige toevoeging. Bovendien is de Roomba E5 erg voordelig geprijsd ten opzichte van de veel duurdere 900-serie. Vaak zijn de prestaties en mogelijkheden van de E5 namelijk al genoeg voor de gemiddelde gebruiker.