Kan mijn robotstofzuiger gehackt worden?

Kan mijn robotstofzuiger gehackt worden?Kan mijn robotstofzuiger gehackt worden? | Er lijken wel meer hackers te zijn dan ooit. Je kan het journaal niet aanzetten of de woorden hacker en cyberoorlog komen regelmatig voorbij. Mensen plakken niet voor niets al vaak de webcam van hun laptop of tablet af. Met steeds meer elektronica met een camera en draadloze internetverbinding, wordt het risico op hacken en spionage ook steeds groter. Is een robotstofzuiger met wifi ook een risico? En zo ja, hoe voorkom je dan dat deze gehackt wordt? Met enkele zeer eenvoudige maatregelen is er geen enkele reden tot zorg.

Kan mijn robotstofzuiger gehackt worden? | Wat zijn de risico’s?

Onderzoekers van cyber security vinden wel eens kwetsbaarheden in robotstofzuigers (en andere slimme apparaten) die een hack of exploit mogelijk maken. Maar hoe erg is dat nu eigenlijk? Een hacker zal er niet veel aan hebben als deze je robot stofzuiger kan aan- of uitzetten. Maar ernstiger dan dit soort plagerijtjes zijn spionage. De sensoren en zelfs de camera kan een hacker inzetten om jou in de gaten te houden. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Zorg voor een veilig netwerk

De eerste stap in de beveiliging van je data en slimme apparaten, is in alle gevallen ervoor te zorgen dat je netwerk en router optimaal beveiligd zijn. Een aantal kwetsbaarheden vragen fysieke toegang tot stofzuiger robot of router, dus daar ben je sowieso al erg veilig voor. Zorg ervoor dat je router over de juiste firmware beschikt, installeer beveiligingssoftware op je computer en devices en zet de firewall aan. Gebruik ook uitsluitend sterke en veilige wachtwoorden op je wifi-netwerk.

Houd je software up-to-date

Zeker stofzuigrobots die je met wifi kunt verbinden, kun je up-to-date houden met nieuwe versies van de besturingssoftware (firmware) van je automatische stofzuiger. De fabrikant levert deze vaak in de vorm van een gratis update. Soms kun je de update ook via usb uitvoeren. Zorg ervoor dat je weet hoe je je robotstofzuiger kunt updaten. Hackers vinden vaak kwetsbaarheden in foutjes (bugs) in oudere softwareversies, die je met updates dus verwijdert en zo potentiële lekken dicht.

Geen reden tot zorg

Als je bovenstaande maatregelen in acht neemt, hoef je niet bang te zijn voor hackers en kun je gerust een robot stofzuiger kopen. Ook niet als je schoonmaakrobot een wifi-verbinding of zelfs een camera heeft. Nog een hindernis die je kunt opwerpen voor een potentiële hacker, is het veranderen van de toegangsnaam en wachtwoord van de robotstofzuiger. Raadpleeg je handleiding of dit mogelijk is en hoe dit moet. Zo wordt het zonder fysieke toegang echt haast onmogelijk om je draadloze stofzuiger te hacken.