Neato robotstofzuiger

Neato Robotics is een redelijk nieuwe speler op de robotstofzuiger markt. De fabrikant doet een stevige gooi naar de nummer 1 positie met de Botvac stofzuigrobots. En daar hebben ze hele goede papieren voor. Botvacs zijn niet de goedkoopste robotstofzuigers, maar leveren wel uitstekende prestaties en hebben een ruim aanbod aan handige opties, de ongeëvenaarde app voorop. Hier lees je meer over het Amerikaanse merk en waarom de Neato robotstofzuiger wel eens de kroon van de Roomba zou kunnen overnemen.

Over Neato Robotics

Neato robotstofzuiger kopen?De vergelijking met iRobot dringt zich al snel op voor Neato. Net als iRobot is het een uitsluitend op robotica gericht techbedrijf, dat zich concentreert op het maken van huishoudelijke robots. De Botvac robotstofzuiger van Neato is dan ook een directe tegenhanger van de Roomba. Maar waar iRobot is uitgegroeid tot een techbedrijf van formaat, is Neato, ook een jonger bedrijf, nog relatief klein. Het bedrijf is pas in 2007 begonnen en in Californië gevestigd. De productielijnen bevinden zich vooral in China, maar de robot stofzuigers voor de Europese markt komen tegenwoordig ook uit Duitsland.

Kenmerkend voor Neato Botvac robotstofzuigers

Je herkent een Neato robotstofzuiger altijd aan het typische D-profiel. De rechte voorkant is ontworpen om een bredere zuigmond mogelijk te maken, maar ook om hoeken beter schoon te kunnen maken dan ronde modellen. Iets anders wat opvalt aan Neato robotstofzuigers is het grote bereik. Waar je tijdens het vergelijken zou denken dat 100 m2 eerder de norm is, gaan sommige Neato’s daar ruimschoots overheen. Het grootste opgegeven bereik is zelfs 500 m2. Je zult het niet snel nodig hebben, maar het is toch fijn dat het kan.

Neato robotstofzuiger | BotVision en LaserScan

Bovenop iedere Neato robotstofzuiger, ook de goedkoopste modellen, zit een ronde module. Dit is de BotVision module: deze bevat een laser die 360 graden in de rondte kan draaien. Met deze unieke, gepatenteerde LaserScan-technologie maakt iedere Botvac een gedetailleerde scan van de ruimte waarin deze zich bevindt. Hoe gedetailleerd dit is kun je zelf bekijken in de app. Hier zie je de gescande plattegrond in volle glorie grafisch weergegeven. De LaserScan helpt ook om de locatie en richting van de robot stofzuiger te bepalen. En deze werkt ook uitstekend in het donker.

Borstels en filters

De Neato Botvac Connected stofzuigrobots worden een handje geholpen door een speciale comboborstel in de zuigopening. Hierdoor kunnen ze stof, vuil en dierenharen makkelijker en beter opnemen dan automatische stofzuigers die alleen een zuigmond hebben. De duurdere modellen hebben standaard een spiraalvormige borstel, maar die is ook los verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld ook het high performance filter, standaard in de goedkopere modellen, vervangen door het betere ultra performance luchtfilter.

De Neato robotstofzuiger app | Voor alle Botvac Connected robotstofzuigers

Meer nog dan door de kwaliteit van hun robotstofzuigers zelf, gooit Neato hoge ogen met de bijbehorende app. De toevoeging “Connected” in de naam van Botvac robotstofzuigers staat voor de mogelijkheid tot wifi-verbinding en besturing via de app. De app werkt dus voor alle Connected modellen van Neato! En deze biedt zeer veel gebruiksvriendelijke extra mogelijkheden. Hier stel je bijvoorbeeld No-Go lijnen in voor je robot stofzuiger, bekijk je tot 3 gedetailleerde plattegronden en statistieken per Botvac en stuur je hem voor snelladen naar het docking station. De mogelijkheden die je met de app hebt, hangen wel af van welke Neato robotstofzuiger je hebt.

Je Neato Botvac Connected altijd up-to-date

Omdat Neato alle producten met het toevoegsel “Connected” heeft uitgerust met wifi, heeft dit een aantal interessante voordelen. Naast besturen en programmeren met de fantastische app, kun je er nog meer mee. Bijvoorbeeld de software van je stofzuigrobot updaten. Neato blijft deze namelijk continu verbeteren en voegt ook af en toe nieuwe functies toe. En hier profiteren dan alle Botvac Connected modellen, van de D3 tot de D7, weer van. Zo heb je nog veel langer plezier van je Neato robotstofzuiger.

Past perfect in een smart home

Door de ontwikkelingen in domotica wordt een smart home steeds meer werkelijkheid. Het zal niet lang meer duren of je geeft allerlei slimme, gesproken opdrachten die je huishouden veel meer automatiseren dan nu. De Neato Botvac Connected robot stofzuigers zijn er in ieder geval al klaar voor. Door hun connectiviteit via wifi sluit je ze aan op je thuisnetwerk. Als je daar ook een apparaat hebt met Google’s Assistant (een Google Home), Amazon’s Alexa (een Amazon Echo) of een Apple Watch met Siri, kun je de stofzuig robot gewoon met stemcommando’s aan het werk zetten. Wel zo handig.

Stofzuig alle verdiepingen met een Neato Botvac

De duurdere modellen Botvac hebben, met behulp van de app, de mogelijkheid om tot maximaal drie verschillende plattegronden te beheren. Het meest voor de hand ligt dat je dus alle verdiepingen in je huis apart kunt beheren, maar een buitenhuisje kan ook. Voor de aparte verdiepingen/plattegronden kun je aparte schoonmaakprogramma’s instellen, aparte statistieken bijhouden en individuele No Go lijnen instellen. De topmodellen Neato Botvac zijn dus ideale hulpjes voor het hele huis. Als één niet genoeg voor je is, dan kun je meerdere Botvacs in de app afzonderlijk beheren.

Overzicht Neato robotstofzuigers

Alle automatische stofzuigers van Neato worden aangeduid met een D plus een nummer. Dit loopt van D3 tot D7, en de prijs loopt evenredig op, net zoals bereik, prestaties en mogelijkheden. Veel van deze mogelijkheden ontsluit je via de app. Neato maakt ook steeds nieuwe functies beschikbaar en breidt soms functies uit naar de goedkopere modellen. De mogelijkheden die een Botvac heeft (via de app) zijn dus een onderscheid, maar het belangrijkste aspect is gelegen in kwaliteit, bereik en prestaties.

Neato robotstofzuiger Botvac D3 en D4 Connected

De Neato Botvac D3, Botvac D3+ Connected en de D4 zijn voordelige robotstofzuigers in de Connected serie. Het belangrijkste nadeel ten opzichte van de D5, D6, D7 en de Neato Botvac D7+ Connected is dat dit model Neato robotstofzuiger minder accucapaciteit heeft. Ook biedt de app (nog) geen ondersteuning voor zones, of meerdere plattegronden, voor deze modellen. Het zijn dus relatief basic modellen, maar als je een niet al te grote (gelijkvloerse) woning hebt, zoals een appartement, kun je er prima mee uit de voeten. Dan zij het prima opties voor het dagelijkse onderhoud van je vloer.

Afwerking en mogelijkheden

De zuigmond van de Botvac D3 en D4 Connected beschikt over een krachtige comboborstel. Zo kunnen ze goed vuil, stof en dierenharen verwijderen. Bovendien kunnen ze door het D-profiel en de slimme navigatie heel erg goed in hoekjes komen: beter dan de meeste ronde robotstofzuigers. De functies in de robotstofzuiger app zijn beperkt, maar beide modellen hebben (binnenkort) Extra Care navigation om breekbare objecten in je huis te beschermen en No-Go lijnen om gebieden af te bakenen.

Belangrijkste eigenschappen van de Neato robotstofzuigers

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, laser
 • Gebiedsafbakening: applicatie, magneetstrip
 • Geluidsniveau: 59 dB
 • Oplaadtijd: maximaal 100 minuten
 • Gebruiksduur: 60 en 75 minuten

Neato robotstofzuiger Botvac D5 en D6 Connected

De D5 en D6 zijn uitgebreidere opties van de D3 en D4. Je krijgt bij dit type Neato robotstofzuiger een grotere accucapaciteit en meer mogelijkheden voor, maar ze zijn ook iets duurder. Je kunt ze het beste beschouwen als de middenklasse van de Connected robotstofzuigers. In de app vind je voor de D5 en Botvac D6 ondersteuning voor maximaal 3 plattegronden. Je kunt deze modellen dus gemakkelijk voor meerdere verdiepingen gebruiken. De schoonmaakprestaties van deze draadloze stofzuigers zijn natuurlijk uitstekend en ze houden het langer vol op een acculading.

Afwerking en mogelijkheden

Zowel de D5 als de D6 hebben dezelfde of betere prestaties en mogelijkheden als de D3 en D4. Dat betekent dat ze zich uitstekend thuis voelen in ieder hoekje, en niet terugdeinzen voor dierenharen. De borstel heeft zelfs een upgrade gekregen naar een effectiever, spiraalvormig model. En in plaats van High performance luchtfilters vind je er de betere Ultra performance filters in, die nog fijnere stofdeeltjes en allergenen tegenhouden. Een leuke extra functie in de Neato robotstofzuiger app is dat je beide modellen altijd kunt terugvinden met de “Find me” optie.

Belangrijkste eigenschappen van de Neato robotstofzuigers

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, laser
 • Gebiedsafbakening: applicatie, magneetstrip
 • Geluidsniveau: 59 dB
 • Oplaadtijd: maximaal 150 minuten
 • Gebruiksduur: 90 en 120 minuten

Neato robotstofzuiger Botvac D7 Connected: het vlaggenschip

De Botvac D6 Connected automatische stofzuiger is al behoorlijk uitgebreid en heeft fantastische prestaties, maar de Botvac D7 Connected doet daar nog een schepje bovenop. Niet zozeer in uitrusting en prestaties, want die zijn nagenoeg hetzelfde, maar wel in mogelijkheden. Met de D7 kun je namelijk niet alleen meerdere plattegronden beheren, maar ook nog eens meerdere zones instellen voor afzonderlijke reiniging. Deze Neato robotstofzuiger vormt dus de absolute top in het automatiseren van de planmatige reiniging van je huis.

Afwerking en mogelijkheden

De belangrijkste reden om de duurdere D7 te kopen in plaats van de D6, zijn de (toekomstige) mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld voorlopig de enige Botvac Connected die je rechtstreeks met de app kunt besturen, met richtingstoetsen om hem een bepaalde kant op te sturen. Daarnaast kan de Neato robotstofzuiger verschillende zones en kamers herkennen per verdieping. Daar kun je desgewenst verschillende schoonmaakprogramma’s voor instellen.

Belangrijkste eigenschappen van de Neato robotstofzuiger

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, laser
 • Gebiedsafbakening: applicatie, magneetstrip
 • Geluidsniveau: 59 dB
 • Oplaadtijd: maximaal 150 minuten
 • Gebruiksduur: 120 minuten