Philips robotstofzuiger

Is er eigenlijk elektronica die Philips niet maakt? In ieder geval in het huishouden is het moeilijk om een apparaat te bedenken waar het innovatieve bedrijf niet een model van heeft. Het is dan ook geen wonder dat Philips een lijn robotstofzuigers op de markt heeft gebracht. Deze dragen de naam SmartPro en zijn een uitstekende hulp in de huishouding: krachtig, efficiënt en erg plat, zodat ze goed onder meubels kunnen komen. De SmartPro robotstofzuigers komen in drie varianten: Easy, Compact en Active, elk met hun eigen kenmerken.

Over Philips

Philips robotstofzuiger kopen?Al sinds de eerste gloeilampen van Philips in Eindhoven uit de fabriek kwamen, is de merknaam een begrip geworden in elektronica. De geschiedenis en innovaties van Philips is zo rijk dat er zelfs al uitgebreide overzichtstentoonstellingen en vele boeken aan gewijd zijn. Het is een knappe prestatie dat het bedrijf, opgericht in 1891, anno nu nog steeds toonaangevend is op zo veel gebieden van elektronische apparaten. Ook in menig huishouden is Philips een vaste naam geworden: zowel in de keuken als voor het huishouden, de elektronicagigant heeft overal wel een oplossing voor.

Kenmerkend voor Philips SmartPro robotstofzuigers

De SmartPro Philips robotstofzuiger is erg plat. Dat is handig, want zo komen ze makkelijker onder meubels zoals banken, bedden en kastjes. Met ongeveer 6 cm voor de Easy en Compact modellen en 8 cm voor de Active modellen, zijn ze lager dan veel modellen van de concurrerende merken. De Compact en Active robot stofzuigers hebben een TriActive XL mondstuk. Dit mondstuk zuigt stof en vuil niet alleen van voren, maar ook aan de zijkant op. Dit werkt dus extra effectief.

Schoonmaaktechniek en prestaties

Philips robotstofzuigers zoals de SmartPro Compact FC8778, SmartPro Active FC8812 en de SmartPro Compact FC8715 zijn compact maar sterk. De motor levert een aardig zuigvermogen en de duurdere modellen zijn uitgevoerd met een TriActive XL mondstuk. Dit mondstuk zuigt met hoge kracht vuil op van de voorkant en van de twee zijkanten. Zo gaat het schoonmaken efficiënter en sneller. Bovendien hebben de schoonmaakrobots sensoren om te herkennen waar meer stof en vuil ligt. Hier zal de robot stofzuiger dus iets langer en grondiger reinigen. Voor het stofzuigen op traptreden of lastig te bereiken hoekjes, is de stofzuigrobot eenvoudig te combineren met een Philips steelstofzuiger.

Navigatie en objectdetectie

De SmartPro Easy rijdt semiwillekeurig rond, waar de Compact en Active modellen het systematischer aanpakken. Die rijden langs een strak zigzag- of heen-en-weerpatroon. Alle modellen kunnen ook in een spiraal, of langs de wand rijden. Om botsingen te voorkomen, zijn ze voorzien van diverse sensoren. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld zes infraroodsensoren die objecten op tijd waarnemen om af te remmen en uit te wijken.

De SmartPro app

Sommige modellen, vooral in de Compact-lijn van SmartPro robotstofzuigers, zijn geschikt voor koppeling en bediening met de SmartPro app. Je verbindt de Philips robotstofzuiger met je wifi-netwerk en hebt er dan overal toegang toe via internet. Daarvoor installeer je de speciale SmartPro app op een iOS- of Android-smartphone. De app is beperkt in mogelijkheden, maar biedt toch een aantal nuttige basisfuncties. Zo zie je duidelijke statusinformatie over je snoerloze stofzuiger, kun je de app als afstandsbediening gebruiken en stel je periodieke schoonmaakprogramma’s in.

Gebiedsafbakening met een virtuele muur

Soms wil je de Philips robotstofzuiger uit een bepaald gebied weghouden. Bijvoorbeeld de kamer met kinderspeelgoed, of de plek waar je huisdier eet en drinkt. Je kunt natuurlijk altijd de deur dichtdoen of een barrière improviseren, maar voor de SmartPro Active FC8820 is er een elegantere oplossing. Virtuele muren. Dit is een handig apparaatje (een meegeleverd en los verkrijgbaar) dat een onzichtbare lijn projecteert. De SmartPro stofzuiger robot weet dat hij niet over deze barrière heen mag en zal dus netjes wegblijven. Een nadeel is wel dat de virtuele muur van Philips maar voor een model geschikt is, de FC8820.

Overzicht Philips SmartPro variaties

De onderverdeling van SmartPro robot stofzuigers is in Easy, Compact en Active. Dit staat niet helemaal gelijk aan een verdeling in basis-, midden- en topsegment. De Easy is dan wel het instapmodel, maar het verschil tussen Compact en Active is ingewikkelder. De toepassingsgebieden overlappen deels, dus je moet een vergelijking per model maken om te weten welke het beste geschikt is voor jou. Wel is het zo dat de Compact modellen lager zijn en een vierwielig onderstel (plus neuswiel) hebben. Active modellen hebben de mogelijkheid om een droge dweil (microvezeldoek) te monteren en een turbostand.

Philips robotstofzuiger SmartPro Easy

De Philips SmartPro Easy FC8792/01, het meest gangbare model in deze serie, is een voordelig instapmodel. Qua mogelijkheden en prestaties zit hij op het niveau van een goedkope middenklasser: Het toestel heeft een docking station om bij te laden, een afstandsbediening en de mogelijkheid om hem vooraf in te stellen. Het prijspunt is een erg aantrekkelijke reden om voor dit model te kiezen, want hij brengt daar een zekere kwaliteit en compleetheid voor mee die je moeilijk bij andere budgetmodellen vindt.

Afwerking en mogelijkheden

Je zet de SmartPro Easy FC8792/01 aan het werk met een druk op de knop en hij zal zelf de ruimte gaan verkennen. De navigatie gebeurt op basis van enkele sensoren voor onder andere objectdetectie, maar is in een semi-willekeurig patroon, aangevuld met randafwerking en een spiraalpatroon. Dat werkt niet zo goed als een systematische aanpak met mapping, maar is voldoende voor een basisniveau van vloerreiniging. Extra fijn is dat de Philips robotstofzuiger heel makkelijk onder banken, bedden en kasten kan komen.

Bediening en gebruik

Naast de stofzuigrobot zelfstandig zijn programma te laten uitvoeren, kun je ook direct de controle in handen nemen. Hier heb je een afstandsbediening met richtingstoetsen voor. De afstandsbediening heeft natuurlijk ook een start/pauzeknop. En als kers op de taart kun je de schoonmaakrobot vooruit programmeren. Je stelt tot 24 uur van tevoren in wanneer de robot moet beginnen met stofzuigen. Zo zet je hem aan het werk voordat je zelf de deur uitgaat, of voordat je gaat slapen.

Belangrijkste kenmerken van Philips SmartPro Easy robotstofzuiger

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
 • Gebiedsafbakening: geen
 • Geluidsniveau: 60 dB
 • Oplaadtijd: 4 uur
 • Oppervlakte: 100 m2

Philips robotstofzuiger SmartPro Compact

De robotstofzuigers in het SmartPro Compact segment zijn echte terreinwagentjes. Hier zitten namelijk vier wielen onder en een neuswiel: zo nemen ze hindernissen als kleedjes en drempels gemakkelijker. Ten minste, op papier, want in de praktijk blijft het beperkt tot drempels van 1 tot 1.5 cm hoogte en er zijn concurrenten die dat beter doen. Dan presteert de Compact juist beter in het onder meubels doorkruipen. Met slechts ongeveer 6 cm aan hoogte geeft hij veel andere robot stofzuigers het nakijken.

Afwerking en mogelijkheden

De schoonmaakprestaties van de Compact (en Active) SmartPro automatische stofzuigers worden deels bepaald door de slimme TriActive XL zuigmond. Deze heeft drie inlaten – één frontaal,en twee aan de zijkanten – en volgt dynamisch de contouren van de ondergrond. Hiermee is het zeker een verbetering ten opzichte van de SmartPro Easy. Door de vierwielaandrijving en de krachtige zuigwerking kun je er ook zonder problemen kleedjes mee oprijden en deze stofzuigen. Bovendien beschikken SmartPro Compact modellen ook over een slim detectiesysteem. Naast sensoren voor afstand, botsen en vallen zien ze ook waar meer stof en vuil ligt, en maken daar grondiger schoon.

Bediening en gebruik

Enkele van de Philips SmartPro Compact stofzuigrobots hebben connectiviteit via wifi. Hiermee koppel je ze aan je thuisnetwerk, en kun je ze via de SmartPro app bedienen via internet. Je kunt ze overigens rustig zelf aan het werk laten, want ze kunnen met het slimme detectiesysteem en systematische rijpatronen je ruimte helemaal zelf schoonmaken. Compact robotstofzuigers van Philips kunnen ook tussentijds opladen als dat nodig is, en dan gewoon verdergaan met schoonmaken.

Belangrijkste kenmerken van Philips SmartPro Compact robotstofzuigers

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
 • Gebiedsafbakening: geen
 • Geluidsniveau: 58 tot 62 dB
 • Oplaadtijd: 4 uur
 • Oppervlakte: 80 tot 150 m2

Philips robotstofzuiger SmartPro Active

De Active lijn van de Philips SmartPro robotstofzuigers nemen zeker een actieve rol in bij het schoonmaken. Naast stofzuigen, gaan ze ook nog eens netjes met een microvezeldoek over je vloer. Zo houd je je tegels, houten vloer of laminaat in topvorm en vrij van stof en vuil. Voor het reinigen van een stoffen ondergrond, zoals een kleedje, kun je de turbostand gebruiken. En als je niet wilt dat de Philips robotstofzuiger ergens komt, zet je een virtuele muur neer om hem daar weg te houden (alleen voor de FC8820).

Afwerking en mogelijkheden

De SmartPro Active modellen zijn in sommige opzichten uitgebreider dan de SmartPro Compact. Het belangrijkste verschil is de mogelijkheid om een microvezeldoek te bevestigen. Dit is erg handig om een gladde vloer droog te dweilen. Beide lijnen zijn voorzien van een TriActive XL zuigmond, die het vuil effectief van de voor- en zijkanten opzuigt en zo sneller schoonmaakt dan veel andere modellen. Een extra handigheid is de mogelijkheid om een virtuele muur te gebruiken, maar dit werkt alleen op de FC8820.

Bediening en gebruik

Gebruik van deze is eenvoudig. De Philips robotstofzuiger heeft heldere en duidelijke knoppen, maar laat zich het makkelijkst bedienen met de afstandsbediening. Hiermee kun je de stofzuiger robot in alle richtingen sturen, starten en stoppen, of om wat voor reden dan ook het schoonmaken stoppen. Ook kun je handmatig de schoonmaakmodus kiezen of de turbomodus aanzetten. En natuurlijk behoort vooraf een tijdstip instellen om schoon te maken, tot de mogelijkheden.

Belangrijkste kenmerken van Philips SmartPro Active robotstofzuigers

 • Navigatie- en mapmethode: systematisch, sensoren
 • Gebiedsafbakening: geen
 • Geluidsniveau: 58 tot 64 dB
 • Oplaadtijd: 4 uur
 • Oppervlakte: 100 m2