Robotstofzuiger bedienen

Robotstofzuiger bedienen met een app
Hoe kan ik mijn robotstofzuiger bedienen? | Als je een robotstofzuiger koopt, heb je vast enkele verwachtingen over het gebruiksgemak. Je gaat er vast niet van uit dat de draadloze stofzuiger alles zelf kan. Op z’n minst zul je hem op de een of andere manier moeten kunnen vertellen wanneer hij moet schoonmaken. Maar er zijn nog meer mogelijkheden en functies die je, met de juiste interface, kunt bedienen. Daarom heb je een scala aan opties: knoppen op de stofzuigrobot zelf, afstandsbediening, app op je smartphone en soms zelfs stemcommando’s via Siri, Amazon Alexa of de Google Assistant. Hier lees je meer over de mogelijkheden.

Robotstofzuiger bedienen | Basisfuncties: starten, stoppen

Een stofzuigrobot aanzetten is heel makkelijk. Dit kan met alle opties: apparaatknoppen, afstandsbediening, app en stemcommando’s. De robot stofzuiger gaat zelf aan de slag en rijdt door tot de accu (bijna) leeg is, of tot het programma af is (bij geavanceerdere modellen). Als je hem met de hand wilt stoppen, is er een uit- pauze- of home-functie. Dan keert hij, indien van toepassing, zelf terug naar het docking station waar hij gaat opladen.

Robotstofzuiger bedienen | 1 | Programmeren en timer

Een aantal stofzuigrobots heeft de mogelijkheid een tijdsschema in te stellen. Soms is dit zo simpel als een starttimer instellen tot 24 uur van tevoren. Maar het kan ook mogelijk zijn om een compleet weekschema per dag in te stellen. Dat gaat meestal via een app, want dat is verreweg het handigst door de grafische weergave. Maar sommige modellen robotstofzuigers hebben ook knoppen of een afstandsbediening en een display, waarmee je dit doet.

Robotstofzuiger bedienen | 2 | Spot clean en op afstand bedienen

Op een afstandsbediening, en soms ook in de app, zitten vaak vier richtingstoetsen. Hiermee bestuur je de automatische stofzuiger robot op afstand, als een radiografische modelauto. Dat is leuk, maar ook handig: zo laat je hem op een specifiek punt beginnen of stuur je hem bij als je dat nodig vindt. Daarnaast kun je een spot clean uitvoeren. Dit is een speciale functie waarbij de schoonmaakrobot zelf een plek of klein gebied extra schoonmaakt. Soms kun je de machine er gewoon neerzetten en deze functie inschakelen, soms kun je hem erheen sturen.

Geavanceerde instellingen en afbakenen

Als je een app gebruikt met je robotstofzuiger, heb je vaak meerdere menu’s en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld van modus wisselen (dit kan ook vaak met de afstandsbediening) tijdens het schoonmaken. In de app van Neato kun je zelfs de plattegrond bewerken, en zo schoonmaakzones en No-Go lijnen (gebiedsafbakening) instellen voor je robot.

Een robotstofzuiger bedienen met een app

Wil je een robotstofzuiger kopen welke je kunt bedienen middels je tablet of smartphone? Natuurlijk is een robotstofzuiger die alles zelf doet natuurlijk wel zo handig. Aan de andere kant kan het best leuk zijn er eens wat meer mee te doen, zeker met een app op je smartphone. Maar wat kun je daar nu allemaal precies mee, en nog belangrijker: hoe werkt het? Hier kijken we kort naar hoe je weet welke robotstofzuigers een app hebben, wat die app allemaal kan, en hoe je deze koppelt aan jouw schoonmaakrobot, voor nog meer gebruiksgemak en plezier.

Is mijn robotstofzuiger geschikt?

Apps voor robotstofzuigers horen meestal niet bij een enkele robotstofzuiger, maar bij een merk of serie. De iRobot HOME app is bijvoorbeeld voor een aantal Roomba’s (en Braava dweilrobots) geschikt, de Neato app voor Neato Botvacs, enzovoorts. Dat wil echter niet zeggen dat ieder model werkt met een app. Alleen modellen, die over connectiviteit via wifi beschikken, kun je aansluiten op je thuisnetwerk en zo met de app bedienen.

Robotstofzuiger bedienen | 3 | Wifi-netwerk controleren

Er is nog een kleine hindernis te nemen voor je aan de slag kunt. De meeste robotstofzuigers kunnen alleen verbinding maken met een 2.4 GHz wifinetwerk. Maar tegenwoordig zijn 5.0 GHz netwerken ook heel gangbaar. Alleen een paar modellen, zoals de Roomba 980, kunnen met allebei verbinden. Anders moet je handmatig een 2.4 GHz verbinding opzetten. Het is mogelijk dat je dit kunt instellen op je router – ga dit eventueel na bij je internetprovider en/of routerfabrikant.

Robotstofzuiger bedienen | 4 | Robotstofzuiger koppelen

Is jouw robotstofzuiger voorzien van wifi en geschikt? Mooi! Ga dan snel naar de Google Play Store of naar de App Store voor iOS (er zijn zo goed als geen stofzuigrobot-apps voor Windows Mobile) en download de app die je nodig hebt. Vaak moet je ook een account aanmaken, maar dat doe je meteen in de app. Vervolgens moet je een paar stappen doorlopen om je stofzuigrobot ‘vindbaar’ te maken voor de app en hem te koppelen. Hoe je dat precies doet, staat in de handleiding, of in de app.

Wat kun je met een app voor robotstofzuigers?

Je hebt een app geïnstalleerd op smartphone of tablet en je robot stofzuiger succesvol gekoppeld. En nu? In principe heb je een aantal mogelijkheden, afhankelijk van je precieze app. Zo kun je soms de automatische stofzuiger op afstand bedienen met richtingstoetsen. Of je stelt overzichtelijk en handig een schema per week in. Ten slotte is het vaak mogelijk gedetailleerde schoonmaakstatistieken te zien en/of een gescande plattegrond. Kijk snel wat er met jouw app en robotstofzuiger allemaal nog meer mogelijk is!

5 reacties op “Robotstofzuiger bedienen”

    1. Beste Luce,

      Dit is afhankelijk van het model wat je kiest. Kijk dus eerst goed in de specificaties / handleiding of dit mogelijk is.

      Vriendelijke groet,
      Robotstofzuigervergelijken.nl

  1. Hi,

    ik zie nou niet uit deze uitleg welke robotstofzuiger ik nodig heb. Ik wil graag een robotstofzuiger met dweilfunctie die automatische leegt en bijvult. Ook wil ik hem graag handmatig kunnen bedienen (zoals je al zei, als een radiografisch autootje.
    Kan je mij vertellen welke ik moet hebben?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *