Robotstofzuiger en dierenharen

Robotstofzuiger en dierenharen?Robotstofzuiger en dierenharen | Het hebben van een huisdier kan voor veel mensen juist een extra reden zijn om een robotstofzuiger in huis te halen. Deze automatische stofzuigers zuigen regelmatig de haren van je huisdier op, zodat je huis niet vies wordt. Maar gaat dat wel goed? Kan een robotstofzuiger wel genoeg vermogen leveren om al die haren op te zuigen en raakt het stofbakje niet te snel vol? Raakt de zuigmond niet verstopt, of lijden de borstels er onder? Als je op een paar zaken let, hoef je je geen zorgen te maken, en kan je robotstofzuiger de strijd met dierenharen makkelijk aan. Hier vertellen we hoe.

Geschikt voor huisdieren?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niet iedere robot stofzuiger is geschikt om dierenharen op te zuigen. Sommige modellen komen gewoonweg vermogen te kort, of zijn niet ontworpen om grovere vuildeeltjes dan stof op te zuigen. Gelukkig komt het opzuigen van dierenharen zo vaak voor als gebruikerswens, dat veel fabrikanten en verkooppunten van robotstofzuigers speciaal aangeven of de stofzuiger in kwestie hier geschikt voor is. Je kunt dus al bij de aanschaf van je stofzuigrobot al kijken, of deze goed gaat samenwerken met je huisdier als deze in de rui is.

Speciale hulpstukken: draaiende borstels

Een gewone stofzuiger heeft vaak een erg krachtige motor, die veel zuigkracht levert. Een robotstofzuiger moet het met een veel kleinere behuizing doen. Daardoor is het voor de motor, hoe efficiënt ook, moeilijk om genoeg vermogen te leveren om zoiets als dierenharen op te zuigen. Daar komen borstels om de hoek kijken. Sommige robot stofzuigers zijn al standaard uitgerust met borstels in de zuigmond, die helpen om stof, vuil en dierenharen naar binnen te brengen. Andere modellen hebben speciale opzetstukken of een vervangbare zuigmond met borstels, zodat je ze met en zonder borstels kunt gebruiken. Voor dierenharen raden we uiteraard met aan.

Robotstofzuiger en dierenharen | Borstels schoonmaken

Dierenharen, zeker van een langharig huisdier, kunnen na verloop van tijd in de borstelharen gaan klitten. Ook kunnen ze om de as van de hoofdborstel en de zijborstels komen te zitten, waardoor deze na een tijdje kunnen blokkeren. Hoe voorkom je dat? Borstels houd je schoon door ze uit te kammen met een oude kam, een oude tandenborstel of een speciaal schoonmaakhulpstuk. Vastzittende haren, vooral rond de as, kun je losknippen met een klein schaartje. Tip: Roomba robotstofzuigers uit de 800- en 900-serie hebben een rubberen loopvlak. Deze vragen veel minder onderhoud, ook bij dierenharen. Een aanrader dus.