Robotstofzuiger FAQ

Je hebt eindelijk de stap genomen en een robotstofzuiger aangeschaft, of je bent de aankoop van zo’n handige schoonmaakhulp aan het overwegen. We kunnen ons goed voorstellen dat je nogal wat vragen hebt over zo’n apparaat. Het werkt in veel opzichten toch net even anders dan een stofzuiger, die je met de hand bedient. Daarom hebben we hier een handig overzicht met de meest gestelde vragen over robotstofzuigers. Diefstal van robotstofzuigers komt niet vaak voor, dus kijk snel of jouw vraag er ook tussen staat!

Wat zijn de voordelen van een robotstofzuiger?

Het feit dat je niet of veel minder zelf de vloer hoeft te stofzuigen had je zelf ook bedacht. Het scheelt tijd en moeite. Maar omdat robotstofzuigers helemaal zelf kunnen werken, hoef je niet op de bank te blijven zitten: ga gerust de deur uit. Of als je automatische stofzuiger wifi heeft, kun je hem zelfs op je werk of op vakantie aanzetten. Een tijdstip programmeren kan vaak ook. Een ander voordeel van robotstofzuigers is dat ze gemakkelijker onder meubels komen dan wanneer je met een stofzuiger met steel aan het schoonmaken bent. Handig toch?

Vervangt een robotstofzuiger de normale stofzuiger?

Een krachtige robotstofzuiger kan de vloer even goed of zelfs beter schoonmaken als een gewone handstofzuiger. Maar bedenk maar eens wat je met een gewone stofzuiger allemaal kunt dat je niet met een robotstofzuiger kunt en je zult je wel twee keer bedenken voor je je gewone stofzuiger bij het grofvuil zet. Bijvoorbeeld het zuigen van hoekjes tussen muur en plafond, kruimels uit de bank zuigen, of lampenkappen van stof ontdoen. Natuurlijk kun je dit ook met een combinatie van kruimeldieven, stofdoeken en borstels oplossen, maar het toont maar aan dat een automatische stofzuiger niet alles kan. De gewone stofzuiger wordt dus zeker niet overbodig.

Waarom zijn er zulke grote prijsverschillen tussen robotstofzuigers?

Het is zo dat de prijs van robotstofzuigers van rond de honderd euro makkelijk kan oplopen naar duizend of meer. Dat komt vooral door drie factoren: bouwkwaliteit, mogelijkheden en prestaties. Daarnaast komt het ook voor dat minder bekende merken goedkoper geproduceerde modellen op de markt brengen voor een lage prijs om zo marktaandeel te veroveren. Er is jammer genoeg lang niet altijd een lineair verband tussen prijs, kwaliteit, prestaties en mogelijkheden. Daarom moet je goed opletten bij het vergelijken van robotstofzuigers. Let daarnaast ook altijd op de garantieperiode die je van de fabrikant krijgt. Het helpt dan als je zelf een goed beeld hebt van je wensen en je budget. Een goedkope robot stofzuiger is bijvoorbeeld de Lidl robotstofzuiger.

Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen robotstofzuigers?

De bouwkwaliteit kan variëren. Deze bepaalt onder andere deels de levensduur van het apparaat, maar ook de prestaties. Deze prestaties lopen ook uiteen: sommige stofzuigrobots zijn handig om je huis net iets netter te houden, maar je zult nog steeds met de hand moeten stofzuigen. De beste robotstofzuigers en topmodellen kunnen het gemakkelijk aan om de vloer zo schoon te krijgen dat je niet meer zelf hoeft te stofzuigen. Maar zoals gezegd, de gewone stofzuiger of kruimeldief kan nog steeds op veel meer plekken komen dan een huishoudrobot.

Welke verschillende mogelijkheden hebben robotstofzuigers?

Alle snoerloze stofzuigers kunnen in principe met een druk op de knop helemaal zelf een vloer schoonmaken. Maar er is een scala aan extra opties en mogelijkheden en opties waarmee verschillende modellen uitgerust kunnen zijn. Meestal geldt daarbij: hoe duurder, hoe meer (geavanceerde) opties. Er zijn te veel mogelijke functies om hier in een keer te bespreken, maar veel spreken voor zich en andere komen terug als hun eigen FAQ in deze lijst. Bijvoorbeeld gebiedsafbakening, manier van navigeren, boordcamera’s, automatisch opladen en hervatten, een dweilfunctie en spot clean.

Is een robotstofzuiger veilig voor huisdieren?

Ook al zijn er genoeg stofzuigrobots die zonder problemen dierenharen kunnen opzuigen, je kunt je natuurlijk afvragen of je je huisdieren wel moet laten rondlopen terwijl de schoonmaakrobot stofzuigt. Misschien heb je wel eens een grappig kattenfilmpje gezien van een kat die rondrijdt op een robotstofzuiger. Of jouw huisdier er ook meteen opklimt of niet, robotstofzuigers gaan inderdaad vaak prima samen met huisdieren. Het is immers geen robotgrasmaaier welke over scherpe messen beschikt. Je kunt het beste de eerste (paar) keer kijken hoe jouw dier erop reageert, dan weet je het beste of je ze samen in een kamer kunt laten.

Hoe werkt de navigatie van een robotstofzuiger?

Hoe weet een robotstofzuiger de weg in je huis? Dat verschilt van fabrikant tot fabrikant, en van model tot model. Bij de allergoedkoopste modellen is het antwoord soms, dat de stofzuigrobot de weg niet weet. Hij rijdt gewoon willekeurig rond, wijkt uit voor obstakels en is na een tijdje klaar. Soms lijkt het willekeurig, maar onthoudt hij wel waar hij geweest is. Soms gaat hij herkenbaar systematisch te werk volgens een rechtelijnenpatroon of een spiraal. Hij vindt de weg door zijn bots- en afstandssensoren te gebruiken, en/of een speciale omgevingsscanner (een laser) te gebruiken, en/of het plafond te filmen met een camera. En wees gerust, een robotstofzuiger hacken is te voorkomen door je netwerkt goed te beveiligen.

Kan een robotstofzuiger over drempels rijden?

Zolang je huis geen hindernisbaan is, heb je geen probleem, want in principe is iedere robot stofzuiger ontworpen om met oneffenheden om te kunnen gaan. Ze kunnen dus allemaal in een bepaalde mate over drempels heen: het verschil is hoe hoog de drempel mag zijn. Het is goed om daar op te letten als je een robotstofzuiger gaat uitzoeken. Als je drempels namelijk 2 cm zijn en de robot kan slechts over drempels van 1 cm heen, moet je hem steeds met de hand over de drempel helpen om de vloer aan de andere kant van de drempel ook schoon te maken.

Hoe kan ik het beste de sensoren van de robotstofzuiger schoonmaken?

Als de optische sensoren, zoals een plafondcamera aan de bovenkant of de afgrondsensoren onderop, vies worden, kunnen ze niet goed meer zien waar de snoerloze stofzuiger is en zal deze eerder verdwalen of zelfs beschadigen. Ook bijvoorbeeld botssensoren doen het beter als er geen vuil op zit. Let er bij het schoonmaken van een robotstofzuiger op dat je dit met een droge doek, wattenstaafje of busje perslucht doet, tenzij door de fabrikant anders is aangegeven. Bij gebruik van water en/of schoonmaakmiddelen heb je namelijk kans dat de sensor beschadigt.

Hoe weet ik hoeveel oppervlakte een robotstofzuiger kan reinigen?

Dat hangt vooral van de accuduur. Hoewel veel geavanceerde modellen in etappes kunnen schoonmaken, is het toch fijn en handig als de vloeroppervlakte onder het maximale bereik van een acculading blijft. Vaak zie je het bereik van de accu uitgedrukt in gebruikstijd. Dat is ook logisch, maar onthoud dat dat ook maar een gemiddelde is: een turbostand en/of vuilherkenning bijvoorbeeld kosten een kleine periode meer energie. Ook het rondrijden en gebruik van de sensoren kost energie.

Heb je meer obstakels in huis waar de robot stofzuiger omheen moet, of een steeds wisselende ondergrond – lichte/donkere vloer, kleedjes, drempels – dan kost dat meer energie. Daarom is het werkelijke bereik afhankelijk van je precieze situatie. Opgegeven afmetingen zijn altijd een indicatie: handig om in te schatten, maar echt weten doe je pas als je test. Ga bij twijfel liever uit van een ruimere indicatie, of vraag om speciaal advies. Zeker als je een duurder model draadloze stofzuiger wilt aanschaffen is dit de moeite waard.

Wat als mijn vloer te groot is om op een enkele acculading te reinigen?

Het kan zijn dat de accu niet helemaal vol was toen je de automatische stofzuiger aanzette, of je bent groter gaan wonen en de accu kan de vloergrootte niet meer aan. Om wat voor reden dan ook, de accu raakt leeg voor het einde van het schoonmaakprogramma. Wat nu? Veel stofzuigrobots beschikken over een functie om te herkennen wanneer de accuspanning laag is. Dan rijden ze zelf terug om op te laden. Sommige modellen onthouden ook hoe ver ze waren en gaan vanzelf door tot het schoonmaken klaar is. Maar sommige modellen niet: dan moet je opnieuw beginnen met de schoonmaakbeurt.

Hoe voorkom ik dat mijn robotstofzuiger ergens komt waar ik niet wil?

Daar zijn verschillende manieren voor. Het makkelijkst is natuurlijk om gewoon de deur dicht te houden of andere fysieke barrières op te werpen, maar het kan ook eleganter. Veel robotstofzuigers luisteren naar een virtuele muur: een onzichtbare lijn die door een speciaal apparaat op de grond wordt geprojecteerd. De stofzuiger robot weet dat hij daar niet overheen mag. Eventueel combineer je deze virtuele muur met een “light house” functie, zoals Roomba’s dat hebben. Dan gaat de virtuele muur na een tijdje open en mag de Roomba door naar de volgende kamer.

Sommige fabrikanten, zoals Neato, geven je zelfs de mogelijkheid in de App de toegang van je stofzuigrobot te regelen. Dit doe je dan door daar “No Go” lijnen te trekken. De navigatie en de software van de robotstofzuiger krijgen deze lijnen door via wifi en het toestel weet dat hij daar niet voorbij mag. Dit is de mooiste en simpelste oplossing, want hier heb je geen extra, speciale, fysieke apparaten voor nodig.

Hoe lang duurt het stofzuigen met een robotstofzuiger?

Het hangt ervan af hoe je huis eruit ziet. Bijna altijd is met de hand stofzuigen sneller klaar, omdat je door je ervaring en ruimtelijk inzicht sneller werkt dan de robot stofzuiger, die altijd moet navigeren en beslissingen nemen. Hoe meer obstakels, hoe langer dat duurt. Maar als je zelf stofzuigt, ben je die tijd wel kwijt en dat was nou net niet de bedoeling. Daarom kun je met modellen die je programmeert of met wifi kunt aanzetten, ook op afstand (vanaf je werk) stofzuigen, of ’s nachts. Zo heb je er geen last van als de automatische stofzuiger zijn rondjes draait.

Kun je een robotstofzuiger ook met de hand bedienen?

Ja en nee. Je kunt een stofzuigrobot, door de fysieke eigenschappen, niet vasthouden om met de hand te bedienen. Maar bij een behoorlijk aantal modellen zit een afstandsbediening bijgeleverd. Zo bestuur je precies waar de robotstofzuiger naartoe gaat en dus zuigt. Soms ontbreekt zo’n afstandsbediening, maar kun je de huishoudrobot wel direct besturen met een app op je smartphone. Allebei is ook mogelijk. Sommige modellen kun je niet besturen, maar zijn dan bijvoorbeeld wel geschikt voor het uitvoeren van een spot clean. Steeds meer huishoudelijke apparaten worden “slim”, zoals wasmachines, mobiele airco’s, koelkasten en luchtontvochtigers.

Wat is een spot clean en hoe voer ik die uit?

Ken je dat? Net lekker een boterham gegeten, maar nogal gekruimeld. Of een kamerplantje verpot en nu ligt er aarde op de vloer. In plaats van je kruimeldief te pakken, kun je hiervoor ook vaak je robotstofzuiger inzetten. De spot clean functie is speciaal om snel even grondig een enkele plek schoon te maken, zonder gelijk een heel programma voor de hele ruimte door te hoeven werken. Het hangt van je model af hoe je de spot clean functie aanzet. Sommige modellen kun je met de App zelf naar de plek sturen. Anderen moet je optillen, neerzetten en dan een speciale “spot clean” knop indrukken.

Kan ik ook dweilen met een robotstofzuiger?

Sommige fabrikanten kiezen ervoor om hun robotstofzuigers uitsluitend te laten stofzuigen. Neato en iRobot bijvoorbeeld. Maar bij iRobot kun je dan wel naast een Roomba een speciale dweilrobot aanschaffen: de Braava. Andere fabrikanten, zoals Philips met de SmartPro, hebben een variant waarbij een microvezeldoek achter de zuigmond zit. Deze werken dan als droge dweil. Een aantal stofzuigers van LG kunnen ook uit de voeten met een natte dweil. Dit is dus een complete schoonmaakoplossing. Ook de Xiaomi Roborock S6 beschikt over een dweilfunctie.

Wat is een HEPA-luchtfilter?

De afkorting HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air, maar de A kan ook staan voor “absorbtion” of voor “arrestance/arresting.” HEPA is in principe een type luchtfilter, en een standaard van luchtfiltering. Deze industriestandaard is er in de EU volgens verschillende klassen, maar over het algemeen kun je aannemen dat een HEPA-filter goed genoeg is om te gebruiken als je een stofallergie hebt. Het haalt namelijk zeer efficiënt microscopische stofdeeltjes, huisstofmijt en andere allergenen uit de lucht. Dit kan een ander benoemd filter mogelijk ook, maar voor extra zekerheid kun je het beste kiezen voor een robotstofzuiger met echt HEPA-filter zoals bijvoorbeeld de Blaupunkt Bluebot XEasy VCBB1XE.

Hoe lang gaat een (HEPA-)filter mee?

Door langdurig gebruik komen er stofdeeltjes vast te zitten in het filterend materiaal van een luchtfilter, HEPA of niet. Je kunt het filter op verschillende manieren reinigen, zoals uitkloppen, borstelen of wassen als het materiaal wasbaar is. Maar je haalt er nooit alle deeltjes uit. Het gevolg is dat je eens in de zoveel tijd het filter moet vervangen. Wanneer dit aan de orde is, verschilt onder andere op basis van wat en hoe vaak je stofzuigt. Je zult het dus zelf moeten inschatten. De handleiding geeft altijd wel aanwijzingen, bijvoorbeeld eens per 2 maanden voor een Roomba.