Robotstofzuiger beschadigd? Garantie en verzekering

Robostofzuiger beschadigd? Robotstofzuiger garantie en verzekeringRobotstofzuiger beschadigd? Garantie en verzekering | Als je geniet van je robotstofzuiger, moet je er niet aan denken dat deze stuk gaat. Zeker niet als het een model is waar je vele honderden euro’s voor hebt neergeteld. Natuurlijk kun je aanspraak maken op de garantie, maar deze is vaak beperkt tot fabrieksmankementen. Omdat een ongeluk altijd nog in een klein hoekje zit, kan het de moeite lonen een verzekering af te sluiten. Lees hier meer over de voordelen, wat wel en niet gedekt wordt en wat het kost.

Wat valt er onder de robotstofzuiger garantie?

Bij een robotstofzuiger garantie kun je onderscheid maken tussen een fabrieksgarantie en de garantie die de winkel geeft. De laatste is meestal, maar niet altijd, uitgebreider in duur en omvang. Sowieso geldt de garantie altijd maar een beperkte periode. Vaak is dit een of twee jaar vanaf de aanschafdatum. In principe dekt de garantie alleen fabrieksdefecten bij correct gebruik. Er is onderscheid tussen carry-in en on-site/pick-up garantie. In het eerste geval moet je zelf de defecte robot stofzuiger wegbrengen, bij pick-up of on-site wordt de stofzuigrobot opgehaald, of komt een monteur hem ter plekke repareren.

Wat is een verzekering voor je robotstofzuiger?

Als je je robotstofzuiger bij aankoop verzekert, doe je dat meestal bij de (web)winkel waar je hem koopt. Die bieden vaak een voordelig onderhouds- en/of zekerheidspakket aan bij de meeste elektronica. De dekking daarvan duurt vaak langer en is omvangrijker dan de garantie. Zo is je apparaat vaak ook gedekt tegen bijvoorbeeld diefstal, val- of waterschade, voor een periode van bijvoorbeeld vijf of tien jaar. Meestal geldt voor een robotstofzuiger verzekering ook een pick-up of on-site reparatieregeling.

Schade melden

Als je schade hebt die volgens de voorwaarden van de verzekering wordt vergoed, meld je deze aan bij je serviceverlener. Dat is meestal de winkel waar je de automatische stofzuiger robot hebt gekocht, maar soms kun je rechtstreeks bij de verzekeraar of reparateur terecht. Als je stofzuigrobot gestolen is, moet je ook aangifte doen bij de politie. Je verzekeringspartner zal verder afspraken met je maken over de vervanging of reparatie.

Wat kost een robotstofzuiger verzekering?

Wat je ook verzekert, het is altijd een afweging wat voordeliger is: niet verzekeren en het risico nemen van schade of diefstal, of extra betalen. Hoe duurder de schoonmaakrobot, hoe relatief goedkoper de verzekering meestal is. Dat komt omdat die vaak met een basisbedrag werken, waardoor een goedkope stofzuigrobot verzekeren, relatief duurder is. Het is wel raadzaam om de optie en de kosten van een verzekering mee te wegen in je aanschafbudget.