Robotstofzuiger met HEPA-filter? Robotstofzuiger en stofallergie

Robotstofzuiger met HEPA-filter | Robotstofzuiger en stofallergie?Robotstofzuiger met HEPA-filter | Een goed luchtfilter voorkomt dat de stofzuiger fijnstof en allergenen terugblaast de ruimte in. De kwaliteit van het luchtfilter wordt voor een belangrijk deel bepaald door hoe fijn de deeltjes zijn die het nog tegenhoudt, terwijl het de lucht goed doorlaat. Fabrikanten goochelen met marketingnamen voor hun luchtfilter, maar ook met industriestandaarden EPA en HEPA. Maar hoe zit het precies? Is “HEPA-style” hetzelfde als HEPA? En maakt het echt uit of je een HEPA-12 of HEPA-13 filter heeft? Kun je ook een niet-HEPA-filter gebruiken met een stofallergie? Hier lees je de antwoorden.

Wat is een (H)EPA-filter?

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air/Absorber/Arrestance. Het is een industriestandaard voor hoe efficiënt een luchtfilter is. De (H)EPA-standaard in Europa is overigens anders dan in de VS, waar de techniek is ontwikkeld. In Europa is er nog een onderverdeling in graden. Hoe hoger het nummer, hoe meer fijne stofdeeltjes (groter dan of gelijk aan 0,3 µm). worden tegengehouden:

Robotstofzuiger HEPA filter tabel

Heb je een HEPA-filter nodig met een stofallergie?

In de praktijk komt het erop neer dat je met een stofallergie het beste kunt kiezen voor een H13- of H14 HEPA-filter. De hoeveelheid kleine stofdeeltjes die deze filters tegenhouden, is voldoende om zo veel mogelijk huisstofmijt te doden. EPA, vooral E10, is vaak niet genoeg. Maar een HEPA-filter alleen is ook niet genoeg. Het is bijvoorbeeld nutteloos als er veel lucht langs het filter kan ‘lekken.’ Wil je een robotstofzuiger kopen die voorzien is van HEPA-filter, probeer dan ook onafhankelijke testresultaten te vinden.

Wat is HEPA-style?

HEPA is een beschermde (handels)naam en een industriestandaard. Niet iedere fabrikant mag zomaar claimen dat hun filter voldoet aan de standaard of er het predicaat “HEPA” op plakken. Daarom kom je soms ook termen als “HEPA-style” tegen. Deze vervangingen zijn goedkoper, maar toch af te raden. Zeker als je een stofallergie hebt: alleen echte HEPA-filters werken dan goed genoeg.

Robotstofzuiger met HEPA-filter onderhouden

Het schoonmaken van een robotstofzuiger is een fluitje van een cent, maar hou er rekening mee dat je een HEPA filter vaak niet mag wassen. Dat komt door het kwetsbare materiaal waar het van gemaakt is. Deze kunnen wel tegen een luchtstroom, maar zullen door water en schoonmaakmiddelen beschadigen en niet goed meer filteren. Je moet ze dus uitkloppen of met een tweede stofzuiger uitzuigen. Natuurlijk moet je ze ook vervangen: tenminste eens per jaar, maar liever per half jaar of vaker, bij intensief gebruik.