Robotstofzuiger nadelen

iRobot Roomba 671 | Robotstofzuiger nadelenRobotstofzuiger nadelen | Een robot stofzuiger heeft vele voordelen, maar heeft een robotstofzuiger nadelen? Zoals je misschien bij de robotstofzuiger voordelen hebt gelezen, is een automatische stofzuiger geen complete vervanger van je huidige stofzuiger. Af en toe zul je toch zelf een stofzuiger of kruimeldief moeten hanteren. Dit nadeel van een robotstofzuiger samen met de wat hogere prijs vaak een reden waarom men niet tot aanschaf van een stofzuigrobot overgaat. Hieronder kun je lezen over de nadelen van robot stofzuigers.

Robotstofzuiger nadelen | De nadelen van een automatische stofzuiger

Voor het schoonhouden van vloeren kan de robotstofzuiger dé vervanger van je traditionele stofzuiger worden. Echter, het voor stofzuigen van trappen en moeilijk bereikbare plekken kun je het best een gewone stofzuiger kopen.

Robotstofzuiger nadelen | 1 | Een robot stofzuiger kan niet alles

Net als met een gewone stofzuigklus, zul je ook met een automatische stofzuiger robot af en toe wat interieurstukken moeten verplaatsen. Tenminste, als je alles een keertje gezogen wilt hebben. De schoonmaakrobot zuigt namelijk alleen om objecten heen en kan dus kleine stukjes vloer ongezogen laten. Ben je niet in staat om objecten te verplaatsen? Dan kun je altijd met een kleine stofzuiger de randjes stofzuigen mocht je dit nodig vinden. Daarnaast is het stofzuigen op banken en de trap ook geen karwei voor de huishoudrobot. Hier blijft altijd nog noeste handmatige stofzuigarbeid noodzakelijk. Gelukkig zijn robotstofzuigers tegenwoordig een stuk beter geworden in het schoonmaken langs muren en het zuigen van hoekjes. De stand der techniek verandert en door slimme ontwerpen en bijvoorbeeld het toevoegen van zij-borstels kunnen de draadloze stofzuigers op de meeste plekken goed schoonmaken. 

Robotstofzuiger nadelen | 2 | Een stofzuiger robot is prijzig

Wat consumenten veelal tegenhoud in het kopen van een robotstofzuiger is de prijs. Waar gewone stofzuigers al te koop zijn vanaf 60 Euro, koop je automatische stofzuigers vanaf een prijs vanaf 100 Euro. Wil je alleen de beste robotstofzuiger kopen die er te vinden is? Dan kan de aanschafprijs al snel oplopen tot zo’n 900,-, zie bijvoorbeeld de high end toestellen van iRobot en Neato. Gelukkig bezit je dan wel het neusje van de zalm op het gebied van automatisch stofzuigen.

Robotstofzuiger nadelen | 3 | Stofzuigen duurt langer met een stofzuigrobot

Het stofzuigen met een automatische stofzuiger robot duurt langer dan wanneer je met de hand een rondje door het huis maakt. Maakt het je niet uit hoe lang het duurt voordat de complete vloer gezogen is, dan is een goede robotstofzuiger een aanschaf waard. Voordat je een robot stofzuiger installeert, kun je beter wel eerst even zelf een rondje gaan zuigen. Zo weet je zeker dat de draadloze stofzuiger robot op een fris gezogen ondergrond zijn werk kan verrichten. Is de vloer namelijk flink vies, dan kan de machine hier problemen mee hebben. Beschikt de schoonmaakhulp over een vuil-detector? Dan is de draadloze stofzuiger robot geschikt om plekken met meer vuil intensiever te borstelen en schoon te maken. Voor harde gladde vloeren zijn ook robotstofzuigers met dweilfunctie op de markt. Een dweilrobot maakt dan je vloer schoon met een microvezeldoek of met water.

Robotstofzuiger nadelen | 4 | Een stofzuiger robot heeft een klein stofreservoir

Opgezogen stof, vuil en dierenharen worden verzameld in het ingebouwde stofreservoir of vuilcontainer. Aangezien deze opvangbak kleiner is dan een gewone stofzuigeropvangzak en dus minder opvangcapaciteit heeft, is het noodzakelijk om deze vaker te legen. Het beste is om na elke zuigbeurt de stofcontainer leeg te gooien en wanneer nodig even met wat warm water schoon te maken om nare geurtjes tegen te gaan. Ga je een robotstofzuiger kopen? Let er dan op dat de opvangcapaciteit in overeenstemming is met de oppervlakte die hij moet gaan schoonmaken en met de hoeveelheid vuil wat zich er normaal verzameld. We raden aan om bij het vergelijken van robotstofzuigers voor een beetje overcapaciteit te kiezen.

Robotstofzuiger nadelen | 5 | Een draadloze stofzuiger robot heeft minder zuigkracht

De zuigopening bevind zich bij de meeste stofzuigrobots aan de onderzijde, waarbij de borstels meehelpen wanneer de zuigkracht onvoldoende is. Gaan we een robotstofzuiger vergelijken met een normale stofzuigmachine, dan zuigt een draadloos exemplaar minder goed. Het schoonhouden van gladde harde vloeren gaat ze prima af. Op tapijtvloeren hebben de meeste robotstofzuigers echter nogal wat moeite om het vuil goed op te zuigen. Maar waar een robot stofzuiger continue op je vloer aanwezig is en regelmatig zuigt, heb je ook niet veel zuigkracht nodig. Stof en vuil hebben namelijk geen kans heeft om zich op te hopen en zich diep in de vloerbedekking te nestelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *