Robotstofzuiger navigatie

Eufy RoboVac R550C | Robotstofzuiger navigatieRobotstofzuiger navigatie | Een apparaat wat zelfstandig door je woonkamer beweegt, zicht oplaadt en wacht op een nieuwe stofzuiguitdaging? De laatste jaren is de automatische stofzuiger robot in opkomst. Velen zien reeds de voordelen van deze huishoudrobot en merken dat het apparaat hen werk uit handen neemt. Er hoeft minder vaak te worden stofgezogen omdat de stofzuigrobot de vloer continue schoonmaakt. Maar hoe weet hij waar hij moet zuigen en hoe keert hij weer terug naar het laadstation? In dit artikel lees je meer over de verschillende navigatiemethodes.

Robotstofzuiger navigatie | Hoe navigeert een robotstofzuiger?

Net als bij robotmaaiers, zal ook een robotstofzuiger gebruik maken van een bepaalde navigatiemethode. Met een navigatiesysteem kan de stofzuiger robot nauwkeurig navigeren en zodoende elk plekje (waar hij bij kan) meepakken. Beschikt de stofzuigrobot niet over een navigatiesysteem, dan rijdt hij willekeurig (kriskras) door het huis. Het kan hierbij lang duren voor hij ieder plekje heeft gezogen. Deze methode is minder efficiënt en zien we vaak bij de goedkope robotstofzuigers. De slimmere draadloze stofzuigers zijn voorzien van 1 van de volgende navigatiesystemen:

  • Zelflerende navigatie (minst efficient)
  • GPS
  • Plafondherkenning
  • Laser (meest efficient)

Robotstofzuiger navigatie zelflerend

Beschikt je robot stofzuiger over een zelflerende navigatie, dan wil dit niet meer zeggen dan dat het toestel de afgelegde route en obstakels opslaat in zijn geheugen. Na verloop van tijd zal hij ieder plekje een keer hebben bezocht. Op dit moment heeft hij dan als het ware een “kaart” gemaakt van de omgeving. Ga je hierna meubilair verplaatsen, dan zal hij de omgeving weer opnieuw in kaart moeten brengen. De meeste robotstofzuigers zijn voorzien van deze methode van navigatie.

Robotstofzuiger navigatie met GPS (global positioning system)

Een robot stofzuiger met GPS chip zien we niet vaak. Wil je een automatische stofzuiger met GPS kopen, dan kun je het beste kiezen voor de Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS. Binnenin deze stofzuigrobot zit een chip die alleen kan functioneren wanneer er wifi verbinding aanwezig is. Maakt de chip eenmaal contact, dan kan hij door middel van een locatie voorziening bijhouden waar hij is en welke routes hij neemt.

Robotstofzuiger navigatie met plafondherkenning

Wanneer de stofzuigrobot aan het rijden is, brengt hij de ruimte in kaart door het plafond te scannen. Dit gebeurt met een ingebouwde camera. Ook obstakels kan hij middels deze navigatiemethode in kaart brengen en slaat de data op in zijn geheugen. Een volgende keer zal hij zich herinneren waar hij kan zuigen en waar niet en zo op een efficiënte manier zijn route afleggen.

Robotstofzuiger navigatie met laser

Gelukkig komen we geen gevaarlijke Star Trek taferelen tegen wanneer een met laser uitgeruste automatische robot stofzuiger aan het werk is. Het apparaat zal een onzichtbare laserstraal gebruiken om de ruimte in kaart te brengen zodat hij niet verdwaalt. Deze laser wordt ook gebruikt om weer zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar het basisstation om op te laden of te wachten op een nieuwe schoonmaak klus.