Robotstofzuiger voordelen

iRobot Roomba 671 | Robotstofzuiger voordelenRobotstofzuiger voordelen | Welke voordelen heeft een robotstofzuiger ten opzichte van een gewone stofzuiger? Vaak wordt gedacht dat een automatische stofzuiger robot een gewone stofzuiger overbodig maakt. Dit is helaas niet het geval, want een automatische stofzuiger kan bijvoorbeeld geen trappen schoonmaken. Het is daarentegen wel een goede aanvulling in huis naast de traditionele stofzuiger. Aan de andere kant scheelt een stofzuigrobot wel veel werk als we kijken naar het stofzuigen van vloeren. Hier hoef je met de gewone stofzuigmachine minder vaak (of soms helemaal niet meer) te komen. Laten we eens kijken naar enkele voordelen van robotstofzuigers.

Robotstofzuiger voordelen | De voordelen van een automatische stofzuiger robot

Robotstofzuigers zijn niet nieuw. Aan het eind van de jaren ’90 kwamen de eerste schoonmaakrobots op de markt. De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling niet stilgestaan en zijn de draadloze stofzuigers niet meer weg te denken uit het standaard assortiment. Inmiddels kun je bij veel winkels al een robotstofzuiger kopen. Deze schoonmaakrobots vinden geheel zelfstandig hun weg en zijn veilig voor mens, dier en spullen in je huis.

Robotstofzuiger voordelen | 1 | Een robot stofzuiger bespaart tijd

Een van de grootste voordelen van een automatische stofzuiger robot is dat hij (de naam zegt het al) geheel zelfstandig schoonmaakwerkzaamheden voor je uitvoert. De schoonmaakrobot houdt je vloer en vloerbedekking schoon van stof en haren. Op deze manier kun je elke dag opnieuw van een schone vloer genieten. Bijkomend voordeel van robot stofzuigers is dat ze autonoom aan het werk gaan zodat je zelf andere dingen kunt gaan doen. Een goed boek lezen of ontspannen in de tuin, het is allemaal mogelijk! Mensen die stofzuigen tot een eigen hobby hebben gemaakt zijn er niet veel, dus een automatische schoonmaakrobot is dan zo gek nog niet. Helaas zul je nog wel sporadisch je eigen stofzuigmachine uit de kast moeten halen voor het stofzuigen van plekken waar de huishoudhulp niet kan komen.

Robotstofzuiger voordelen | 2 | Een stofzuiger robot is programmeerbaar (afhankelijk van model)

Veel duurdere robotstofzuiger merken hebben de optie om een tijdschema in te programmeren zodat hij op gezette tijden actief wordt. Met een vooraf ingesteld schema kies je zelf de dag of tijd waarop je wilt dat de stofzuiger robot moet gaan schoonmaken. Dit kan een tijdstip zijn dat je zelf aan het werk bent, zodat je ’s avonds een huis met een schone vloer tegemoet kunt zien. Maar ook de vakantieperiode zal hij gewoon doorgaan met zuigen wanneer je hem zo hebt ingesteld.

Robotstofzuiger voordelen | 3 | Een automatische stofzuiger robot zuigt onder banken

Bij het kopen van een robotstofzuiger is het belangrijk om te letten op de hoogte van het model. Wil je dat de machine ook onder laag meubilair zoals stoelen of banken kan zuigen? Kijk dan of het model van je keuze hier onder kan komen. De meeste automatische stofzuigers hebben een hoogte van 8 tot 10 centimeter, maar ze zijn ook nog lager te verkrijgen. Veelal geldt dat hoe lager het model, hoe kleiner de opvangbak die je (logischerwijs) dan vaker zult moeten legen dan bij een hoger model.

Robotstofzuiger voordelen | 4 | Een draadloze stofzuiger robot verwijdert dierenharen

Heb je een draadloze stofzuiger robot die beschikt over ronddraaiende middenborstels? Dan zijn deze toestellen ook geschikt om dierenharen op te zuigen. Voor huisdierliefhebbers is het vaak veel werk om de haren op te zuigen. Dit werk kun je met robot stofzuigers een stuk eenvoudiger maken. Laat je hem dagelijks een rondje rijden, dan scheelt dit weer in het huishoudelijk werk. Wel zul je op banken of in moeilijk te bereiken plekken zelf moeten zuigen met een normale stofzuiger, maar laat het schoonhouden van de vloer maar aan de schoonmaakrobot over!

Robotstofzuiger voordelen | 5 | Een stofzuigrobot is stil

Ongeveer 75% van alle gewone stofzuigers vallen in de categorie “luid tot zeer luid”. Dit betekent een  geluidsniveau boven de 70 decibel. Bij de robotstofzuigers ligt dit percentage op ongeveer 10%, wat aanmerkelijk lager is en goed voor je oren. Ben je aan het stofzuigen met een machine die meer dan 70 decibel aan geluid produceert, dan is het bijna onmogelijk om in de buurt een conversatie aan te gaan. Boven de 75 decibel hoor je ook niks meer van je favoriete radiozender of televisieprogramma en lawaai vanaf 80 decibel kan al schade toebrengen aan je gehoor.

Robotstofzuiger voordelen | 6 | Voor mensen met een lichamelijke beperking

Een automatische stofzuigrobot is erg geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking, voor wie het niet eenvoudig is om zelf de vloer te stofzuigen. Geen gesjouw meer met een zware stofzuiger, maar slechts af en toe de lastige plekjes met een lichtgewicht maar krachtige kruimeldief zuigen is voldoende. Het enige wat er moet gebeuren is af en toe de stof opvangbak ledigen en filters en/of borstels vervangen. De rest gaat automatisch! Weinig nadelen dus.