Robotstofzuigers en diefstal

Robotstofzuigers en diefstalHoud de dief! – Robotstofzuigers en diefstal | Je robotstofzuiger kan snel uitgroeien tot een fijn schoonmaakmaatje. Het is dus erg vervelend als hij gestolen wordt. Dit zal niet zo snel gebeuren als bij bijvoorbeeld een robotmaaier, omdat de stofzuiger binnen staat. Maar als een inbreker zich toch al toegang heeft verschaft tot je woning, is het goed mogelijk dat deze ook de robotstofzuiger meeneemt. Zeker als het een duur model is, is het natuurlijk een aantrekkelijke buit. Wat moet je doen als je schoonmaakrobot gestolen wordt, en hoe voorkom je dat?

Dekt een inboedelverzekering een robotstofzuiger?

Een inboedelverzekering dekt in principe alles in je huis wat niet vast zit. Daar valt je robot stofzuiger ook gewoon onder. Een inboedelverzekering zal dus in de meeste gevallen de diefstal van een stofzuigrobot ook dekken. Dit geldt overigens ook voor andere situaties waar een inboedelverzekering voor geldt, zoals weer- of waterschade. Ga natuurlijk voor alle zekerheid wel goed de voorwaarden na van je verzekeraar, of vraag het hen.

Extra veilig, of dubbel verzekerd? Zekerheidspakket

Ga je een robot stofzuiger kopen, heb je vaak de mogelijkheid om een relatief voordelig zekerheidspakket af te sluiten. Dit is vaak een soort van uitgebreide garantie, maar ook verzekering. Onder de dekking valt ook vaak diefstal en schade. Maar is dit wel nodig, als de inboedelverzekering dit ook al dekt? Het antwoord is iets ingewikkelder dan een simpel ‘ja’ of ‘nee.’ Een inboedelverzekering heb je namelijk toch al, ook voor andere eigendommen, maar een speciaal zekerheidspakket dekt weer specifieke dingen ook, zoals verlies en valschade. Je zult de voorwaarden goed moeten vergelijken, om een gefundeerde beslissing te maken.

Robotstofzuiger als waakhond

Een aantal robotstofzuigers, zoals bijvoorbeeld de LG VR9647PS Hom-Bot, hebben een camera, en kun je inzetten voor de beveiliging van je huis. Hij ‘patrouilleert’ dan een klein gebiedje voor zijn oplaadstation, en houdt met een bewegingsdetector ongeregeldheden in de gaten. Gebeurt er wat, dan maakt hij automatisch foto’s. Zo draai je de rollen om: In tegenstelling tot het vergroten van een risico op inbraak, helpt de robot stofzuiger dit juist te bestrijden.

Robotstofzuigers en diefstal | Premiekorting?

Telt het inzetten van je robotstofzuiger als inbraakbeveiliging, en kun je er premiekorting mee krijgen? Hoewel je huisbeveiliging natuurlijk omhoog gaat als je een extra ‘waakhond’ inzet met camera en bewegingsdetector, telt dit nog niet meteen door in je premie. Daarvoor moet je toch echt, onder andere, minstens een alarmsysteem met Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben. Het is natuurlijk wel een fijn gevoel als je stofzuigrobot meehelpt aan een veiliger huis.