Nieuwe maatjes of aartsvijanden? Robotstofzuigers en huisdieren

Robotstofzuigers en huisdieren: nieuwe maatjes of aartsvijanden?Nieuwe maatjes of aartsvijanden? Robotstofzuigers en huisdieren | Huisdieren en robotstofzuigers: gaat dat samen? Het hebben van huisdieren kan een goede reden zijn om een robotstofzuiger (erbij) te nemen, door alle haren die ze wel eens produceren. Maar het kan ook een bezwaar voor je zijn. Word je ook gek van alle haren van je lieve huisdier, maar weet je niet zeker of je dier wel goed samengaat met zo’n ‘indringer’? Lees dan snel verder voor praktische robotstofzuiger tips en overwegingen.

Haren overal

Een huisdier is leuk, maar je huis wordt er meestal niet schoner op. De meeste dieren verharen en dat is de belangrijkste reden om de stofzuiger erbij te pakken. Als je een robotstofzuiger aanschaft om je te helpen bij deze klus, is het wel belangrijk dat deze dat aankan. Gelukkig komt deze gebruikswens vaker voor. Fabrikanten en verkooppunten geven meestal duidelijk aan of een bepaalde robot stofzuiger geschikt is voor dierenharen.

Een schoon huis voor jou en je huisdier

De meeste huisdieren houden hun leefomgeving ook graag schoon. Dat gaat niet altijd samen met jouw huis. Zo vind je wel eens keutels en stro naast het konijnenhok, en kattenbakkorrels, die zijn blijven hangen in kattenpootjes, door het huis verspreid. De meeste automatische stofzuigers zijn goed in staat deze vuildeeltjes, ook al zijn ze groter dan stof, op te ruimen. Dat doen ze vaak door een combinatie van zijborstels, een zuigmond en een of twee borstels die het vuil naar binnen brengen. Zo genieten jij en je huisdier van een schone en frisse woning.

Volkomen veilig

Een robotstofzuiger is geen robotmaaier. Tenzij je mieren (of andere kleine diertjes) houdt, hoef je absoluut niet bang te zijn dat je huisdier onder de schoonmaakrobot komt. Gezond verstand is hier natuurlijk het belangrijkste. Robotstofzuigers met afstandsdetectie zullen ook niet hard tegen je huisdier aanbotsen, zodat deze er niet van schrikt. Sterker nog: tik maar eens “cat robot vacuum cleaner” in op YouTube en je ziet hoe in ieder geval deze viervoeters de dikste maatjes kunnen worden met je nieuwe huishoudhulp.

Uitproberen

Er is eigenlijk maar een goede manier om er achter te komen of jouw huisdier ook goed samen kan met een robotstofzuiger: uitproberen. Als je een stofzuigrobot hebt gekocht, kun je er de eerste (paar) keer bijblijven om te kijken hoe het gaat. Ga na bij de verkoper of je hem eventueel terug kan sturen als het echt niks wordt. Of nog beter: leen er eentje van vrienden voordat je er zelf een koopt.