Robotstofzuigers vergelijken
Waar moet je op letten bij het vergelijken van robotstofzuigers? Een robotstofzuiger uitzoeken kan nog een hele klus zijn. Ook als je weet wat je ongeveer zoekt, kan je nog overweldigd raken door het grote aantal mogelijkheden dat er te vinden is. Er is een ruime keuze aan modellen in allerlei prijsklassen, en van veel verschillende merken. Gelukkig zijn er een aantal objectieve criteria waarop je robotstofzuigers kunt vergelijken. Zo kun je zien welke modellen beter passen bij jouw specifieke eisen en wensen, en een goede keuze maken. Sommige van deze criteria spreken voor zich, maar een kleine uitleg is hier en daar op z’n plaats. Daarom geven we een klein overzicht van de meest voorkomende criteria om robotstofzuigers te vergelijken.
Robotstofzuigers vergelijken | 1 | Merk
Het aanbod robotstofzuigers is de laatste jaren enorm toegenomen. Er zijn fabrikanten en merken die zich helemaal hebben toegelegd op het maken van robot stofzuigers, zoals iRobot met de Roomba, en Neato. Maar ook fabrikanten van allerlei huishoudelijke elektronica maken nu stofzuigrobots, zoals LG en Philips. En dan zijn er nog allerlei minder bekende merken waar je uit kunt kiezen. Alle merken hebben hun sterke en zwakke punten. Daarnaast is het ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een merkvoorkeur is handig, maar niet noodzakelijk bij het kopen van een stofzuigrobot, want er zijn genoeg andere dingen om op te letten.
Robotstofzuigers vergelijken | 2 | Vermogen en aandrijving
Een robotstofzuiger is klein: vaak veel kleiner dan een gewone stofzuiger. Dat betekent dat de motor noodgedwongen efficiënter moet zijn om toch goede prestaties te behalen. Helaas betekent dit ook dat er veel ruimte is voor technisch klinkende marketingtermen. Fabrikanten schermen graag met gepatenteerde technieken met een speciale naam en de bijbehorende prestaties. Maar die prestaties zijn vaak moeilijk objectief te beoordelen, omdat ze bijvoorbeeld alleen in een laboratorium gelden. Ons advies is dan ook om niet te veel te letten op de motor van de huishoudrobot en de omschrijving van de fabrikant. Als je echt de prestaties wilt weten, lees dan vooral gebruikersreviews en onafhankelijke consumententests.
Robotstofzuigers vergelijken | 3 | Schoonmaakmogelijkheden per ondergrond
Sommige automatische stofzuigers zijn meer geschikt voor bepaalde klusjes dan andere. Bedenk daarom van tevoren wat voor soort ondergrond je er schoon mee wilt maken. Een stoffen ondergrond, kleedjes, of vooral een gladde vloer, zoals laminaat? Je ziet bij de meeste robot stofzuigers aangegeven voor welke soorten ondergrond ze geschikt zijn, meestal gladde vloeren en laagpolig tapijt. Daarnaast zijn er nog wat extra opties waar je op kunt letten: een turbostand, eventueel met tapijtdetectie, werkt erg goed op kleedjes. En een microvezeldoek als droge dweil onder de stofzuiger robot houdt een gladde vloer in topconditie. Sommige modellen kunnen dankzij een waterreservoir zelfs nat dweilen als extra optie.
Robotstofzuigers vergelijken | 4 | Huisdieren
Een huisdier heeft meestal geen bezwaar tegen een stofzuigrobot (sterker nog: vaak vinden ze het maar wat interessant) en het is een fijne manier om de hoeveelheid dierenharen in je huis te beperken. Maar niet iedere robotstofzuiger kan even goed omgaan met de haren die van een huisdier afkomen. Vooral een (speciale) borstel ter ondersteuning van de zuigmond kan helpen. Meestal geeft de fabrikant of verkoper aan, of een robotstofzuiger geschikt is voor dierenharen. Tip: houdt bij dierenharen ook rekening met extra onderhoud van de borstels.
Robotstofzuigers vergelijken | 5 | Opvangcapaciteit
Zo goed als alle robotstofzuigers zijn zakloos. Het stof en vuil komt in een opvangbakje terecht, dat je uit kunt nemen en leeg kunt gooien in de prullenbak. Het is geen dealbreaker als dat bakje aan de kleine kant is, maar hoe groter, hoe beter natuurlijk. Ook is het fijn als bij het leeggooien het stof niet alle kanten op dwarrelt, maar dit soort gedetailleerde informatie kom je alleen tegen in uitgebreide robotstofzuiger reviews. Ook een aardigheidje is het als de snoerloze stofzuiger aangeeft wanneer dit bakje (bijna) vol is, bijvoorbeeld met een indicatielampje, pushbericht in een bijbehorende app, of met een gesproken melding.
Robotstofzuigers vergelijken | 6 | Zijborstels en hoeken
Voor een schoomaakrobot die vrij in alle richtingen moet kunnen bewegen, ligt een ronde vorm voor de hand. Het bezwaar in veel huizen is echter dat de hoeken van iedere kamer zo’n beetje allemaal rechthoekig zijn. Daarom kiezen sommige fabrikanten voor een halfrond D-profiel (recht aan de voorkant) of zelfs een helemaal rechthoekig ontwerp. Maar ook een ronde robot stofzuiger kan, als de zijborstels lang genoeg zijn, in de hoeken komen. Vaak staat aangegeven in een vergelijking, welke stofzuigrobots geschikt zijn voor hoeken. In tests en reviews kom je nog gedetailleerder tegen hoe goed ze de hoeken schoonmaken.
Robotstofzuigers vergelijken | 7 | Accu: spanning en type
Er zijn een aantal statistieken die iets over de accu zeggen, die je tegenkomt bij het vergelijken. Bijvoorbeeld het type, maar dit zegt niet zo veel. Zo goed als alle accu’s in moderne elektronica zijn van het type lithium-ion. De accuspanning bepaalt in zekere zin hoe goed de robot stofzuiger presteert en hoe lang de gebruiksduur, ofwel hoe groot het bereik is. Dat zou je dan zelf moeten berekenen. Het is dus veel zinvoller, als je als consument naar de accu kijkt, om direct te kijken naar deze twee eigenschappen: gebruiksduur/bereik en oplaadtijd.
Robotstofzuigers vergelijken | 8 | Laadtijd en gebruiksduur
De oplaadtijd van de accu is een betrouwbaar en constant gegeven. Meestal geldt deze voor een helemaal lege accu naar helemaal vol. Dat hangt verder niet af van bepaalde factoren: het opladen zal hooguit meestal sneller klaar zijn. Sommige robotstofzuigers hebben een modus voor snelladen, maar dat kan ook betekenen dat ze alleen genoeg opladen om een onderbroken schoonmaaktaak af te maken, wat minder tijd kost dan helemaal opladen. Dat is handig en niet slecht voor de accu, dus zeker een pluspunt.
De gebruiksduur is een ander verhaal. Het energieverbruik van een stofzuigrobot is niet constant: wisselende ondergronden, meer of minder obstakels en eventuele turbomodi verlengen of verkorten de gebruiksduur. Soms zie je ook het schoonmaakbereik als actieradius of oppervlakte uitgedrukt. Dat zijn ook berekende gemiddeldes, afhankelijk van de snelheid waarmee wordt schoongemaakt. Sommige robot stofzuigers kunnen in meerdere etappes schoonmaken en ondertussen zichzelf bijladen. Maar in een keer een ruimte schoonmaken, is altijd sneller, fijner en handiger. De gebruiksduur en oppervlakte zijn dus zeker handige richtlijnen bij het vergelijken.
Robotstofzuigers vergelijken | 9 | Laadstation
De goedkoopste robotstofzuigers worden zonder laadstation geleverd en beschikken alleen over een adapter. Het toestel moet je met de hand opladen. Maar al vanaf goedkope middenklasse robotstofzuigers zit er vaak een laadstation bij. De stofzuigrobot rijdt dan zelf terug als de accu bijna leeg is en laadt automatisch op. Nog geavanceerdere modellen houden precies een schoonmaakplattegrond bij en weten waar ze gebleven zijn. Als het nodig is, kunnen ze dus het schoonmaken automatisch hervatten. Handig als je erg grote ruimtes hebt schoon te maken.
Robotstofzuigers vergelijken | 10 | Navigatiemethode
Sommige robot stofzuigers letten alleen op de informatie die ze van hun bots- en mogelijk ook afstandssensoren krijgen. Andere toestellen maken een grondige scan van de omgeving met een laser. Weer andere filmen het plafond op unieke patronen en sommige hebben ook een heuse gsm-chip aan boord. Hoe geavanceerder de omgeving in kaart wordt gebracht, hoe slimmer en sneller de schoonmaakrobot (meestal) kan navigeren. Meestal wordt de gescande plattegrond ook geleerd en onthouden, maar dit is bij goedkope en middenklasse-modellen vaak niet zo.
Robotstofzuigers vergelijken | 11 | Objectdetectie
Zelfs als er een geavanceerde omgevingsscan tot plattegrond wordt gemaakt, zijn sensoren nog altijd nodig. Enerzijds om de locatie en route (mede) te bepalen en anderzijds natuurlijk omdat je niet wilt dat je stofzuigrobot van alles omstoot. Is dat laatste een prioriteit, let dan goed op of de machine ook over afstandssensoren beschikt en hoe deze werken. Bij een goede afstandsdetectie zal de robotstofzuiger namelijk afremmen en uitwijken voor (kwetsbare) objecten, en zo het aantal botsingen tot een minimum beperken.
Robotstofzuigers vergelijken | 12 | Afgronden vermijden
Het trapgat is vijand nummer één van een robotstofzuiger op de bovenverdieping. Gelukkig hebben de meeste robotstofzuigers, zelfs de goedkoopste, sensors onderop om afgronden te detecteren. Maar het is wel goed om er even op te letten, als je hem ook boven wilt inzetten. Waar je ook op moet letten, is of de automatische stofzuiger wel geschikt is voor donkere vloeren (als je een donkere vloer hebt). Afgrondsensoren zijn namelijk vaak een (infrarood) lichtsignaal dat niet gereflecteerd wordt door een afgrond. Een donkere vloer kaatst dit licht mogelijk ook niet optimaal terug, dus is het handig als de stofzuiger robot daar wel onderscheid in kan maken.
Robotstofzuigers vergelijken | 13 | Gebiedsafbakening
Als je behoefte hebt aan zones waar de draadloze stofzuiger niet mag komen en je wilt niet steeds de deur dicht hoeven doen of andere fysieke barrières opwerpen, dan is virtuele gebiedsafbakening iets om op te letten. Een virtuele muur / vuurtoren is een apparaat die (tijdelijk) een onzichtbare lijn projecteert, waar de robotstofzuiger niet voorbij mag. Een magneetstrip vervult dezelfde functie, maar is minder elegant omdat je deze fysiek moet aanbrengen. De mooiste oplossing is het trekken van lijnen op een plattegrondje in een app om de stofzuigrobot te besturen, maar vanzelfsprekend is dit niet voor ieder merk/model weggelegd.
Robotstofzuigers vergelijken | 14 | Vastlopen en weer loskomen
Hoe goed je robot stofzuiger ook zijn omgeving in de gaten houdt, het kan altijd gebeuren dat hij vast komt te zitten onder een kastje dat eigenlijk net iets te laag is, of onder een ander obstakel. Meestal is dit geen groot probleem. Slimme modellen hebben de functie om zichzelf achteruit te rijden, en dan een andere richting te kiezen. Sommige robot stofzuigers gaan nog een stapje verder en proberen verschillende manoeuvres, indien nodig, om los te komen. Hoe het ook zij, als het apparaat mogelijkheden heeft om zichzelf te bevrijden, zal dit worden aangegeven als een anti-vastloopfunctie of iets dergelijks.
Robotstofzuigers vergelijken | 15 | Besturing en programmeren
Een huishoudrobot zoals Rosie van de Jetsons, die helemaal zelf in het huishouden alles kan beslissen en uitvoeren, bestaat natuurlijk nog niet. Je zult je robotstofzuiger op z’n minst het commando moeten kunnen geven om te starten (en stoppen kan ook fijn zijn). Daar zijn een aantal opties voor. Met knoppen (en een display) op het apparaat zelf kun je alle basishandelingen uitvoeren. Dat kan ook vaak met een (meegeleverde) afstandsbediening, waarmee je ook met richtingsknoppen de robot echt kunt besturen. Een app op je smartphone of tablet voegt nog veel meer functies toe, en werkt overal met internet, bijvoorbeeld op je werk. Daarnaast zijn er modellen die zelfs op stemcommando’s werken in een Smart Home omgeving, met bijvoorbeeld een Google Home of Amazon Echo.
Robotstofzuigers vergelijken | 16 | Luchtfilter
Net als bij gewone en steelstofzuigers, wordt de lucht die wordt ingezogen, ook weer uitgeblazen, door een filter. Hier blijft stof en vuil achter dat niet in het opvangbakje is gedeponeerd. Er zijn bepaalde industriestandaarden voor hoe fijn deze filtering is. Deze zijn ingewikkeld, maar in de praktijk kun je ervan uitgaan dat als de robotstofzuiger een EPA-of HEPA-filter heeft (met een bepaalde gradatie), de filtering zeer goed is (HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air/Absorption). Deze halen het fijnste stof en allergenen uit de lucht. Let hier dus op als je een stofallergie hebt. Tip: sommige luchtfilters zijn uitwasbaar, maar lang niet alle.
Robotstofzuigers vergelijken | 17 | Geluidsniveau
Stofzuigen maakt herrie, maar meestal is dat niet erg als je het zelf aan het doen bent. Je huisdieren zullen er hooguit wat last van hebben, maar je bent snel weer klaar. Een robotstofzuiger kan er wel eens wat langer over doen. Bovendien wil je hem misschien juist gebruiken onder het tv kijken, of zelfs als je slaapt. Wel zo fijn als hij dan niet te veel lawaai maakt. Als het geluidsniveau aan de hoge kant is, kan dat dus een dealbreaker zijn, of je kiest ervoor om hem vooral te gebruiken als je buiten de deur bent. Houd ook rekening met je buren!
Robotstofzuigers vergelijken | 18 | Afmetingen en vorm
Het zal misschien niet meteen bij je opkomen, maar ook de afmetingen kunnen een bepalende factor zijn bij de keuze voor een bepaalde type robot stofzuiger. De hoogte is misschien wel het belangrijkste. Meet voor de zekerheid even op hoeveel ruimte je onder bepaalde meubels hebt en je weet welke robot stofzuigers eronder passen. Maar in bepaalde hoekjes, of door de plaatsing van meubels, kun je ook op zoek zijn naar een maximum breedte die de schoonmaakrobot mag hebben.
Robotstofzuigers vergelijken | 19 | Accessoires (beschikbaar en meegeleverd)
Hoe completer de robotstofzuiger wordt geleverd, hoe meer dat in zijn voordeel weegt. De meest gangbare accessoires zijn hulpstukken voor afbakening (vuurtoren / virtuele muur, magneetstrip) en reserve-onderdelen voor het schoonmaken. Borstels en luchtfilters zullen voor alle stofzuigers na verloop van tijd aan vervanging toe zijn, hoe goed je ze ook schoonmaakt. Dan is het een pluspunt als deze makkelijk en/of goedkoop los verkrijgbaar zijn. Het is helemaal mooi als er al een of meerdere reserve worden meegeleverd. Bij sommige stofzuigrobots krijg je ook een handig speciaal reinigingshulpstuk geleverd om de borstels periodiek mee schoon te maken.