Steelstofzuiger FAQ

Veel mensen raadplegen tegenwoordig het internet om een antwoord te vinden op de vragen die zij hebben. Zo ook bij steelstofzuigers. De meeste antwoorden zijn namelijk eenvoudig te vinden via de website van de verkoper of van de fabrikant zelf. Maar wat zijn dan de meest gestelde vragen over steelstofzuigers en wat zijn de antwoorden hierop? Wellicht kunnen deze vragen jou ook helpen bij de aankoop van een draadloze steelstofzuiger of wanneer je stofzuiger niet goed meer werkt. Hieronder vind je onze steelstofzuiger faq met de meest voorkomende vragen over (de werking van) een steelstofzuiger.

Steelstofzuiger FAQ – Steelstofzuiger of niet?

Is een traditionele stofzuiger beter dan een accu stofzuiger?

Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen voordat je tot een aankoop van een steelstofzuiger overgaat. Een daarvan heeft voornamelijk te maken met het vervangen van de traditionele stofzuiger. Veel mensen vragen zich af of een snoerloze steelstofzuiger net zo goed werkt als een traditionele stofzuiger. Het antwoord hierop kan verschillen. Er zijn verschillende merken die de steelstofzuiger voornamelijk ontwikkeld hebben als ‘extra’. Deze stofzuigers kunnen namelijk in grote lijnen alles weghalen, maar gaan qua accu niet lang mee. Hierdoor kun je niet het gehele hele huis in een keer stofzuiger en zul je alsnog over moeten gaan op een normale stofzuiger of wachten totdat de accu stofzuiger weer is opgeladen

Waarom neemt het zuigvermogen van een steelstofzuiger af?

Ook zijn draadloze steelstofzuigers zoals bijvoorbeeld de Xiaomi Mi 2Generation vaak minder krachtig dan gewone stofzuigers. Hierdoor kan het zijn dat niet al het hardnekkige vuil wordt opgezogen. Voeg hierbij de zuigkracht aan toe die naar beneden kan gaan wanneer de stofbak vol dreigt te raken, wat ook niet bevorderlijk is voor de schoonmaak. Want ook dit komt vaak terug bij de veel gestelde vragen over steelstofzuigers. Gaat de zuigkracht omlaag? Ja, deze gaat bij veel steelstofzuigers wel degelijk omlaag. Er zijn er maar weinig die de zuigkracht behouden gedurende de schoonmaak.

Steelstofzuiger FAQ – Steelstofzuiger problemen

Ook met problemen kun je vaak de antwoorden online terugvinden. Zo wordt er vaak gevraagd waarom de zuigkracht van de steelstofzuiger niet optimaal is als de kruimeldief van de steel is gehaald. Dit heeft te maken met de stand waarop je deze hebt ingeschakeld wanneer het apparaat nog op de steel zit. Om de maximale zuigkracht te krijgen, moet je het het apparaat uit- en inschakelen. Zo worden er nog veel meer vragen gesteld rondom de zuigkracht van het apparaat, omdat dit vaak op te lossen is met slechts een enkele handeling.

Waarom heb ik knipperende rode lampjes?

Ook knipperen er soms rode lampjes. Wat houden deze lampjes in? Op veel steelstofzuigers zit een lampje wanneer er een borstel blokkeert. Om te weten wat er aan de hand is, moet je de meest gestelde vragen over steelstofzuigers raadplegen. Hier kom je er al snel achter dat het voornamelijk te maken heeft met een verstopping bij de borstel. Je kunt dan de pluizen verwijderen, waardoor de zuigkracht weer toeneemt en de borstel zijn werk weer doet. Gebeurt dit op hoogpolig tapijt? Dan is het gewoon een kwestie van door zuigen. Er gebeurt dan niets met de zuigkracht en de borstels zitten ook niet verstopt.

Help, mijn oplaadlampje doet raar!

Ook het oplaadlampje roept vaak vragen op. Zo kan het zijn dat het lampje gaat branden wanneer de steel stofzuiger helemaal opgeladen is, maar ook dat het lampje helemaal niet aangaat. In beide gevallen zijn er oplossingen te vinden tussen de meest gestelde vragen in de gebruikershandleiding. In het eerste geval is het een controle van het oplaadstation of het apparaat nog helemaal opgeladen is. Om de vijf minuten zal het lampje gaan branden voor drie seconden, waarna deze weer uit gaat. Als het lampje helemaal niet aan gaat, kan een controle uitgevoerd worden. Denk aan de stekker in het stopcontact, de steelstofzuiger die goed in het station moet hangen of dat de kruimeldief goed op de steel zit.

Steelstofzuiger FAQ – Steelstofzuiger reiniging en onderhoud

Hoe maak ik de filterunit schoon?

Het onderhoud van een steelstofzuiger is vaak eenvoudig. Echter kan het ook vragen opleveren wanneer je ermee bezig bent. Tussen de meest gestelde vragen staan vaak eenvoudige oplossingen omtrent het onderhoud. Zo kun je bijvoorbeeld vragen hebben over het schoonmaken van de filterunit. Je kunt een snelle schoonmaak uitvoeren door het apparaat boven een afvalbak te houden en de ontgrendelknop in te duwen. Echter kun je ook de volledige filterunit eruit halen voor een grondige schoonmaak. Het binnen- en buitenfilter zijn te verwijderen, waardoor je alle pluizen er tussenuit kunt halen.

Hoe maak ik het stofvak en zuigmond schoon?

Ook het stofvak en het gewricht van de vloerzuigmond schoonmaken roepen soms vragen op. Ook bij het stofvak zijn zowel een snelle als een grondige schoonmaak van toepassing. De snelle schoonmaak houdt in dat je de zuigmond kunt verwijderen en de inhoud in een afvalbak kunt gooien. Bij een grondige schoonmaak moet je de filterunit eruit halen, waarna je de bak leeg kunt schudden en met een vochtige doek de binnenkant schoon kunt maken. Daarna plaats je ze eenvoudig terug. De vloerzuigmond kun je loskoppelen, waarna je de grove pluizen weg haalt en de zuigmond weer aan de steel stofzuiger bevestigt. Hierdoor is de zuigkracht volledig terug.

Steelstofzuiger FAQ – Steelstofzuiger onderdelen vervangen

Waar koop ik nieuwe onderdelen?

Als laatste zijn er ook vaak vragen over het vervangen van onderdelen of accessoires. Het kan immers altijd zo zijn dat er bepaalde onderdelen kapotgaan of niet meer naar behoren werken, waardoor je een vervanger nodig hebt. Het is altijd zonde om een geheel nieuw apparaat aan te schaffen voordat je bij de meest gestelde vragen over een steelstofzuiger gekeken hebt. De meeste onderdelen zijn vaak aan te schaffen bij de winkel waar je de accu stofzuiger hebt gekocht en anders kun je deze bestellen via de fabrikant. Dit kan je vaak veel geld schelen.

Kan ik onderdelen repareren?

Zo zijn er verschillende onderdelen nieuw te verkrijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de filters of de mondstukken. Echter zijn er ook onderdelen die alleen door middel van een reparatie weer naar behoren werken. Zo zijn de kruimeldief en de accu van de kruimeldief niet apart te verkrijgen. Wanneer je hier problemen mee hebt, dan is het van belang dat je contact opneemt met de winkel waar je het apparaat gekocht hebt of de fabrikant. Er kan dan gekeken worden naar een oplossing, waardoor je er alsnog profijt van kunt hebben. In de meeste gevallen kan dit stuk vervangen worden door een expert, wat in het geval van een reparatie vaak niets kost.